Žene se češće bore s mamurlukom nego muškarci

Ako ste se jutros probudili mamurni, jasno je da ste u novogodišnjoj noći preterali s pićem. Međutim, žene češće pate od posledica prekomerne konzumacije alkohola, a ako je verovati nutricionistkinji Amandi Ursel, to je potpuno normalno.
Žene se češće bore s mamurlukom nego muškarci
Foto: Pixabay
Naime, postoji objašnjenje zašto alkohol teže pada ženama nego muškarcima.
 
"Žene obično imaju veći udeo telesne masti u odnosu na muškarce. Drugim rečima, u njihovom telu je manje vode koja raspoređuje alkohol po telu i osigurava da on brže nestane iz organizma", objasnila je Ursel za "Dejli mejl".
 
Uz to što žene imaju manje vode u telu pa brže dospeju pod uticaj alkohola, postoji još jedno objašnjenje ovog fenomena.
 
"Muškarci u želucu imaju malu količinu alkoholnih dehidrogenaza, enzima koji razgrađuju alkohol koji je toksičan, dok ih žene nemaju. To znači da proces metabolizacije alkohola kod muškaraca počinje brže nego kod žena. Naši organi, a samim tim i jetra, takođe su manji pa nismo u stanju da proizvedemo alkoholne dehidrogenaze koliko i muškarci", dodala je Ursel.
 
Zbog toga je njen savet da se nikada ne nadmećete u pijenju alkohola s muškarcima jer su oni od početka u prednosti. 
 
"Ako pokušate da ih pratite, posledice će drugi dan za vas biti znatno veće", poručila je.
 
Kao lek za mamurluk savetuje tradicionalne metode kao što su pijenje puno vode koja će brže isprati alkohol iz organizma i leka kao što je paracetamol koji će ublažiti glavobolju. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin