London dobio posebna stabla od mahovine u borbi protiv zagađenja

Specijalno ekološko drveće napravljeno od mahovine postavljeno je u Londonu.
Očekuje se da će imati značajne učinke u borbi protiv zagađenja u gradu, prenosi RTS.
 
Stabla su zapravo zeleni stubovi i postavljeni su na dve lokacije u okrugu Valtam Forest, gde je prošle godine u aprilu zagađenje vazduha bilo na nivou vanredne situacije. 
 
Takvo drveće zovu još i prvim filterom zagađenog vazduha biotehnikom na svetu.
 
Postavljeni zeleni stubovi imaju kapacitet prečišćavanja kao i 275 pravih stabala. Projekat je razvijen u saradnji okruga Valtham Forest sa firmom Evergen.
 
Slične strukture ranije su korišćene u drugim gradovima, uključujući Berlin i Hongkong, prenosi Dejli mejl.
 
"U našem okrugu, na različite načine se borimo protiv klimatskih promena više od decenije. U pitanju je najsavremenija tehnologija sa biotehničkim filterima, koja koristi biljke, a pre svega mahovinu za eliminisanje toksina i zagađenosti vazduha. Kao da smo posadili 275 stabala", rekao je odbornik Klajd Loks.
 
"Znamo da samo u Valtam Forestu oko 270 ljudi prerano umire svake godine zbog lošeg kvaliteta vazduha", izjavila je odbornica Kler Koghil još u avgustu 2019. godine.
 
Dva stabla su postavljena na autobuskoj stanici pored stanice Lejtonston, pored koje prolazi put A-12, i zbog kojeg je u tom delu gradske četvrti nivo azot-dioksida najviši.
 
Treći zeleni stub postavljen je na raskrsnici sa velikim prometom saobraćaja – između Lejtonston rouda i Kan hol rouda.
 
Inače, ovakvo drveće sadrži rezervoar za vodu, sisteme za navodnjavanje i senzore za nadgledanje rasta biljaka. Sve je to jedan održivi sistem koji se napaja kombinacijom ugrađenih solarnih panela i unutrašnjih baterija.
 
Ceo projekat su dobro proučili i odobrili ekolozi.
 
Mahovine različite strukture mogu ukloniti razne zagađivače iz vazduha – istovremeno stvarajući kiseonik.
 
"Ovo je dragoceni korak filtriranja vazduha u Londonu, ali ipak, ne smemo ostati bez svesti o tome šta su klimatske promene i kako mi na njih utičemo", rekao je za Metro direktor kompanije Clean Air Sajmon Birket.
  • Vuk

    10.01.2020 08:48
    Marketinška šarena laža
    Poštovani,
    sa obzirom da sam za tu firmu radio, mogu vam objasniti par stvari u detalju:
    "CityTree" sa slike koristi Sedum a ne Mahovinu, koji je sađen u saksijama kao pokrovno zelenilo - i samim tim ne filtrira ništa.
    O izjavama tipa "zamenjuje 275 stabala" da i ne govorimo, jer bez definisane performanse filtera nema ni baze za izjave takvog tipa.
    Aktuelni City Tree u Londonu nema znači nikakvu funkciju da prečišćava vazduh, samim tim se postavlja pitanje - koju funkciju ima onda?
    Pa ima sledeću: Sa obzirom da su u Londonu uslovi za postavljanje reklamnih tabli veoma oštri, City Tree, kada već nema funkciju, koristi se kao "Trojanski Konj" za reklamu, u za gradsko stanovništvo veoma prijemčivoj atmosferi "zelene svesti", "održivosti" itd.
    Šteta je da se ovakvim konceptima pruža forum u javnom prostoru, jer diskredituju sve one ljude koji ozbiljno rade na rešenjima za probleme urbanih sredina..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin