U Hrvatskoj pronađena grobnica iz gvozdenog doba stara pet hiljada godina

U Lovasu u Slavoniji pronađena je grobnica stara 5.000 godina, koji datira iz gvozdenog doba, što se inače smatra veoma retkim u Hrvatskoj.
U Hrvatskoj pronađena grobnica iz gvozdenog doba stara pet hiljada godina
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zanimljivost kod tog otkrića predstavlja to što se u tom grobu nalaze tri kostura, u vrlo neobičnim položajima - dva su postavljena u isti položaj na leđa i sa nogama presavijenim u kolenima i rukama savijenim u laktovima, prenosi zagrebački portal Index.
 
Ti skeleti, navode arheolozi, pripadaju ženi staroj između 20 i 30 godina i muškarcu između 25 i 35 godina.
 
Između njih se nalazi još jedna sahranjena osoba, žena stara između 30 i 40 godina i ona je pronađena okrenuta licem i grudima prema tlu - njene noge pronađene su isprepletene sa nogama žene sa njene leve strane, a njena desna ruka bila je ukrštena sa rukom muškarca sa njene desne strane. Na njenoj desnoj ruci pronađeni su tragovi ozbiljne traume, verojatno uzrokovane prebijanjem.
 
Arheolog Filip Franković sa Univerziteta u Hajdelbergu i spoljni saradnik Arheološkog muzeja u Zagrebu smatra da je teško reći zašto su skeleti zakopani na taj načini u tom položaju. Kako kaže, teško je poverovati da su sve tri osobe umrle istovremeno i moguće je da se bar u jednom slučaju radi o nasilnoj smrti, kao i da su sama isprepletenost i položaji tela zanimljivi jer stvaraju simetričnu sliku.
 
Inače, Kostolačka kultura je prethodila vučedolskoj kulturi. Ljudi tog vremena živeli su u nadzemnim kućama izgrađenima od gline pomešane sa slamom i stavljene na nadzemnu strukturu od pruća, drvenih greda.
  • @Patrijote u komi

    12.01.2020 19:47
    U Hrvatskoj su kako najmlađe tako i najstarije grobnice!!
  • PatriJote u komi

    12.01.2020 12:39
    Sta ce sada naaarod naaajstariji kad eno u Hrvata jos starije.
  • Arheolog

    12.01.2020 08:54
    Metal jeste
    Ali nije gvožđe, već bakar ;-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.