Više od polovine mladih iz 16 zemalja veruje da smo ušli u deceniju nuklearnog rata

Čak 54 odsto milenijalaca sumorno gleda na budućnost čovečanstva u narednih deset godina.
Više od polovine mladih iz 16 zemalja veruje da smo ušli u deceniju nuklearnog rata
Foto: Pixabay
Prema podacima ankete Međunarodnog odbora Crvenog krsta, više od polovine ispitanika starosti između 20 i 35 godina veruje da će izbiti nuklearni rat tokom naredne decenije.
 
U anketi je učestvovalo 16.000 milenijalaca iz 16 zemalja sveta: Avganistana, Kolumbije, Francuske, Indonezije, Izraela, Malezije, Meksika, Nigerije, Palestine, Rusije, Južnoafričke Republike, Sirije, Švajcarske, Velike Britanije, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.
 
Polovina ovih država je trenutno zahvaćena nekom vrstom oružanih sukoba.
 
Ispitanici u Maleziji najviše strepe od nuklearnog napada koji bi se mogao dogoditi uskoro, dok Sirijci o tome brinu najmanje.
 
Nisu samo mladi ti koji strahuju od nuklearne kataklizme. Tokom Svetskog ekonomskog foruma u januaru 2018, oko hiljadu svetskih lidera, biznismena i pripadnika drugih industrijskih sektora u anketi je navelo nuklearni rat kao najveću pretnju čovečanstvu.
 
Strepnja, u ovom slučaju, nije bezazlena. Mogućnost obračuna nuklearnim oružjem između SAD-a i Severne Koreje i dalje postoji, a zaoštravaju se i odnosi između Indije i Pakistana. Obe južnoazijske države su opremljene nuklearnim arsenalom. Ipak, najveći je strah od potencijalnog rata između SAD-a i Rusije, najvećih svetskih nuklearnih sila, čije su bojne glave uperene jedna u drugu od početka Hladnog rata.
 
Osim nuklearne katastrofe, milenijalci su zabrinuti i mogućnošću izbijanja Trećeg svetskog rata, pa je čak 47 odsto ispitanika ankete Međunarodnog odbora Crvenog krsta priznalo da očekuje da će doživeti ovaj scenario.
 
Anketa je takođe pokazala da većina mladih u svetu ratove i konflikt smatra nepotrebnim, u čemu se naročito ističu stanovnici područja zahvaćenih ratnim stanjem.
 
Sumorni pogledi na svet ispitanika naveli su predsednika Odbora Pitera Maurera da milenijalce okarakteriše kao zabrinute fataliste pune nade.
 
"Okolnosti ne postaju lakše za milenijalce. Žive u svetu u kojem ratovi postaju sve složeniji", ističe Maurer.
 
On takođe smatra da je u njihovim rukama budućnost sveta, jer su upravo oni lideri sutrašnjice koji će donosi odluke. Maurer veruje da će milenijalce strah od budućih događaja podstaći da učine sve kako bi sprečili ostvarenje najgoreg scenarija. U tome on vidi nadu.
 
Zaključak je da ovakvo morbidno viđenje budućnosti ne govori puno o milenijalcima, koliko o naraštaju koji trenutno upravlja svetom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin