Zbog čega kada smo premoreni obično ne možemo da zaspimo

Česte su situacije, pogotovo u zimskom periodu, kada posle dugog i napornog radnog dana jedino razmišljate o odlasku u krevet.
 Zbog čega kada smo premoreni obično ne možemo da zaspimo
Foto: Pixabay
Međutim, kada legnete u krevet pojavi se problem, ne možete da zaspite.
 
Lekari koji se bave problemima spavanja podsećaju da postoji bitna razlika između osećaja umora i pospanosti, koju je važno znati.
 
"Možete svakako osećati oboje, i umor i pospanost, ali ovi pojmovi se često mešaju", kaže stručnjak za spavanje, dr Šelbi Haris.
 
Pospanost se lako rešava
 
"Pospanost se ne odnosi na osećaj opšteg pada energije u organizmu", kaže dr Haris, i dodaje, "već na osećaj kad nam je samo potreban san, pa ćemo se odmah i osećati bolje ako malo odspavamo".
 
"Ako nismo umorni, san ne dolazi lako, jer telo, um i psiha pokušavaju da rade sa energijom koju imamo i ne mogu da pređu u stanje mirovanja", objašnjava doktorka .
 
Umor je sa druge strane, kaže dr Haris, osećaj da za sobom vučemo težak teret, a nemamo za to energije.
 
Umor i nesanica često idu zajedno
 
Postoji začarani krug koji dolazi sa osećajem velikog umora, kada smo toliko umorni da ne možemo da zaspimo, pa se "zaglavimo" u tom obrascu potpune iscrpljenosti.
 
"Mnogi koji pate od nesanice, bez da je uzrokuju drugi medicinski ili psihijatrijski problemi, osećaju umor, ali ne i pospanost. Pa i kad se trude, ne mogu lako da zaspe", kaže doktorka.
 
Pospanost obično upućuje na specifičan problem
 
Često znamo da smo pospani jer smo u toku jedne nedelje dve večeri zaredom ostali budni do 2 ujutru.
 
Međutim, ako osećamo pospanost i pored kontinuiranog spavanja, dr Haris predlaže razgovor sa lekarom o tome šta može uticati na kvalitet sna.
 
Umor se teže određuje
 
Ako se osećate iscrpljeno i nedostaje vam energije duži vremenski period, dr Haris predlaže da poradite na svojoj večernjoj rutini, i to tako što ćete ukloniti sve uzročnike koji remete san.
 
Potrudite se da nivo stresa svedete na najniži mogući nivo, idite na spavanje svake večeri u isto vreme i ograničite unos teške hrane tri sata pre spavanja. Telesna aktivnosti ili šetnja vam takođe mogu pomoći. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".