Orkestar iz Budimpešte omogućio gluvim osobama da čuju Betovena dodirivanjem instrumenata

Budimpeštanski Dunavski orkestar omogućio je gluvim osobama da 'čuju' muziku tako što sede među članovima orkestra i drže ruke na instrumentima kako bi dodirom osetili slavnu Betovenovu Petu simfoniju.
"Kad sam sela pored muzičara koji je svirao kontrabas počela sam da plačem", opisala je jedna od posetiteljki iskustvo prisetivši se da je i njen otac svirao isti instrument na koji je ona kao dete znala da nasloni glavu dok je svirao.
 
Neke osobe sede uz muzičare, a druge drže u rukama balone koji prenose vibracije, dok se treće služe vrlo osetljivim slušnim aparatima.
 
Mejt Hamori, direktor orkestra koji održava ovog proleća seriju koncerata za osobe koje su izgubile sluh, kaže da je cilj približiti im muziku u kojoj inače ne mogu da uživaju.
 
Betovenov sluh postepeno je slabio i Petu simfoniju je napisao kad je već loše čuo. Komponovao je muziku na klaviru osećajući vibracije nota.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin