FBI objavio listu najvećih prevara na internetu

Novi FBI izveštaj o internet zločinima istakao je najveće sajber zločine koji su u 2019. godini krivi za krađu čak 3,5 milijardi dolara u SAD-u.
FBI objavio listu najvećih prevara na internetu
Foto: Pixabay
Izveštaj se temelji na 467.000 žalbi koje je ova obaveštajna agencija dobila prošle godine, piše Foks njuz.
 
Na primer, zamena SIM kartice, zločin visokog profila, podrazumeva preuzimanje kontrole nad telefonskim brojem i iskorišćavanje pogodnosti njegovog vlasnika. Ovi kriminalci su naučili kako da operatera uvere da određeni broj mobilnog telefona prebaci na uređaj koji je pod njihovom kontrolom. Jedan od uhapšenih vođa grupe iz San Franciska koja se bavila SIM zamenom, imao je u svom posedu više od 18 miliona dolara, pet automobila, kuću od 900.000 dolara i stotine hiljada dolara u nakitu, što je sve zaradio od ove prevare.
 
Ipak, FBI se najviše fokusira na sledećih pet zločina.
 
1) Phishing ili mrežna krađa identiteta
 
Prošle godine čak 114.702 osobe u SAD-u bile su žrtve phishinga. One su zbog toga ostale bez ukupno 58 miliona dolara. Phishing obuhvata krađu podataka korisnika interneta pomoću falsifikovane stranice - oni koji se bave ovom vrstom prevare predstavljaju se kao osoblje navodno legitimne kompanije i traže od žrtava poverljive informacije koje koriste u razne svrhe, a najčešće za krađu novca s računa ili za ulazak u elektronsku poštu osobe. Phishing je za kriminalce jeftino i lako, teško mu je ući u trag i prilično je efikasan način prevare.
 
2) Upad u poslovni e-mail
 
Prošle godine upad u poslovni e-mail prijavilo je 23.775 ljudi FBI-u, a ovako je ukradeno 1,7 milijardi dolara. Cilj ovog upada je prebaciti sredstva kompanije ili lična sredstva na račun kriminalca. Ovo se radi ulaskom u privatni e-mail ili pomoću hakovanja.
 
3) Ransomware ili ucenjivački softver
 
Ova vrsta softvera kreirana je kako bi ograničila pristup kompjuterskom sistemu i podacima. Napadač upada u sistem žrtve i ne dopušta joj da pristupi podacima dok ne plati otkupninu. U 2019. godini ovakav sajber napad prijavilo je FBI-u 2.047 ljudi, a prema proceni FBI-a, ovako je ukradeno 8,9 miliona dolara. Plaćanje otkupnine ne garantuje uvek da ćete zaista ponovo dobiti pristup svojim podacima.
 
4) Prevara tehničke podrške
 
Prošle godine u SAD-u ovu vrstu prevare prijavile su 13.633 osobe, a ukradena su 54 miliona dolara, 40 odsto više nego u 2018. godini. Većina žrtvi je bila starija od 60 godina. Prevaranti najčešće zovu žrtve i nude im nepotrebnu tehničku podršku, predstavljajući se kao radnici određene kompanije, najčešće Microsofta, nakon čega traže od žrtve da instalira određene aplikacije, tvrdeći da će one pomoći u rešavanju problema, iako su to zapravo alati za malverzacije koji omogućavaju daljinski pristup vašem uređaju. Nakon toga oni upravljaju vašim uređajem kako žele da bi vam ukazali na "probleme" koje sami izazivaju i traže da uplatite određeni iznos kako bi problem bio rešen.
 
5) Obmana starijih osoba
 
Prilikom ove prevare meta su stariji od 60 godina, a u 2019. godini broj žrtava je iznosio 68.013, dok je ovako ukradeno 385 miliona dolara. U prevare ove vrste koje se obavljaju preko interneta spadaju prevara pomoću teleprodaje (kupovina proizvoda preko telefona), kao i prevare preko lažnih obaveštenja o tome da je neko iz porodice žrtve u opasnosti, zbog čega ona treba da uplati novac na određeni račun kako bi tom nekom pomogla. Tu su i romantične prevare, kada se neki prevarant poveže na internetu sa starijom osobom i uveri je da je zaljubljen u nju, nakon čega joj izvlači novac.
  • Bata Zoća

    23.02.2020 23:09
    Garantovano skidam viruse, ransomwere i phishinge sa laptopa, mobilnih i tableta! Pošaljite postexpresom 3000 dinara na ovaj broj i nista ne brinite:

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin