Škotska prva zemlja u svetu u kojoj će tamponi i ulošci biti besplatni

Škotski parlament usvojio je plan po kojem će higijenski ulošci biti besplatni za sve žene u državi, prvoj na svetu koja uvodi tu meru.
Škotska prva zemlja u svetu u kojoj će tamponi i ulošci biti besplatni
Foto: Pixabay
Prema novom zakonu, tamponi i higijenski ulošci biće dostupni na javnim mestima kao što su društveni centri, centri za mlade i apoteke.
 
Državu će to godišnje koštati 24,1 milion funti.
 
Zakon je u prvom čitanju prošao sa 112 glasova "za", nijednim "protiv" i jednim suzdržanim. Predlog sada ide u drugo čitanje u kojem poslanici mogu predlagati amandmane.
 
Predlagač zakona Monika Lenon rekla je da će usvajanje zakona biti "prekretnica za normalizaciju menstruacije u Škotskoj i poslati poruku ljudima koliko ozbiljno parlament doživljava ravnopravnost polova".
 
Škotska je 2018. postala prva zemlja na svetu koja je besplatne higijenske uloške i tampone uvela u škole i na univerzitete.
 
Ti se proizvodi u Ujedinjenom Kraljevstvu oporezuju stopom od pet odsto. Vlada bivšeg premijera Dejvida Kamerona navodno je želela da ga ukine, ali to nije učinila uz obrazloženje da su joj ruke vezane evropskim pravilima.
  • Manjina 57

    26.02.2020 15:06
    @Vlada
    Nisu oni Srbija
  • Vlada

    26.02.2020 09:30
    Cena! Kvalitet?
    Pitanje je šta će da se dogodi sa kvalitetom bilo koje stvari koja postane besplatna.
  • Srbija-Tampon

    26.02.2020 09:03
    mRAK
    Mozda ce i kod nas deliti besplatno pred izbore!? :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin