Amazon zabranio prodaju milion proizvoda zbog laži o virusu korona

Amazon je objavio da je u proteklim nedeljama zabranio prodaju milion proizvoda zbog neistinitih tvrdnji da leče bolest uzrokovanu virusom korona, odnosno da štite od zaraze.
Do sada je širom sveta od zaraze umrlo najmanje 2.800 ljudi. Prvi slučaj zaraze zabeležen je krajem prošle godine na pijaci u kineskom Vuhanu, a danas broj novih slučajeva u drugim zemljama premašuje one u toj azijskoj zemlji.
 
Amazon je pod lupom zbog proizvoda koji se prodaju na njegovoj platformi uz tvrdnje da nude pouzdanu zaštitu od zaraze. Italijanske vlasti podnele su ove nedelje kaznenu prijavu protiv trgovaca koji su obmanjivali kupce takvim tvrdnjama, prodajući zaštitne maske i dezinficiona sredstva po basnoslovnim cenama.
 
"Cena zaštitne maske na internetu porasla je s jednog evrocenta na 10 evra, a litar dezinfekcionog sredstva sa sedam na 39 evra", rekla je zamenica milanskog državnog tužioca Ticiana Siciliano.
 
Rojtersov novinar proverio je na internet stranici za poređenje cena, utvrdivši da trgovac na Amazonu prodaje paket od 10 zaštitnih maski američkog 3M-a za 128 dolara. Donedavno je prosečna prodajna cena paketa iznosila 41,24 dolara, prema podacima na internet stranici camelcamelcamel.com. Dodatna provera tokom dana pokazala je da proizvod više nije dostupan.
 
"Amazon ne toleriše prenaduvane cene", tvrdi portparolka američke kompanije. Pozvala se na politiku kompanije prema kojoj informacije o proizvodu moraju biti tačne i naglasila da Amazon može da ukloni ponude ako utvrdi da narušavaju poverenje kupaca. To važi i za cene "značajno više od onih koje su se u prethodnom razdoblju tražile za određene proizvode, na Amazonu ili van njega", dodala je.
 
U kompaniji nisu želeli da objasne kako računaju taj cenovni plafon. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.