VIDEO: Špankinja u 110. godini prkosi virusu korona

Luisa Vaskez de Silva, rođena pre 110 godina u gradiću Pontevedra na severu Španije, preživela je španski grip i građanski rat, a sada je uverena kako će nadživeti i virus korona.
Poznata pod nadimkom Lulu, živahna starica sanja o ukidanju restrikcija pod kojim se već tri nedelje nalazi 47 miliona stanovnika Španije koji su zatvoreni u svojim domovima.
 
Jedva čeka trenutak da protegne noge na sunčanim ulicama jer, kaže, stiže proleće. Ako neko zna kako da se nosi sa pandemijom, onda je to upravo ona.
 
Preživela je smrtonosni grip iz 1918. godine, iako priznaje da ga se ne seća dobro.
 
"Bila sam jako mala, imala sam sedam ili osam godina", rekla je za špansku televiziju TVE preko Skajpa.
 
Nakon toga je prošla i kroz drugu veliku tragediju u istoriji zemlje, građanski rat od 1936. do 1939. Svedočila je o diktaturi i uvođenju demokratije. Premda nema dece, ima 87 članova rodbine.
 
Neki od njih, iako ne žive u Pontevedri, stigli su u taj gradić u pokrajini Galiciji kako bi je iznenadili na njen 110. rođendan. U dogovoru s lokalnom upravom četvoro ih je sa zaštitnim maskama i rukavicama došlo ispred ulaza njene zgrade i razvilo transparent "Srećan ti 110. rođendan". I to nije bilo sve.
 
Četiri policijska automobila s upaljenim rotacionim svetlima i sirenama, njoj u čast, parkirala su se u koloni ispred ulaza. Kada je Lulu izašla na prozor da vidi šta se događa, policajci su stajali na ulici i aplaudirali joj. Svi zajedno su joj tada zapevali poznatu "Srećan ti rođendan".
 
 
Lulu puna emocija mahala je sa prozora trećeg sprata.
 
"Nisam ovo očekivala, ovo je iznenađenje", istakla je ona.
 
Pontevedra je ovim gestom dodatno ohrabrila svoju najstariju stanovnicu među 83.000 žitelja u trenutku kada virus korona galopira Španijom. Do sada je preminulo skoro 8.500 osoba, a više žrtava ima samo Italija.
 
Oko 70 odsto umrlih imalo je više od 80 godina.
 
"Moramo se paziti bolesti", rekla je Lulu. "A kada ona prođe dvostruko ću proslaviti rođendan, sa svima s kojima sada ne mogu da budem".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".