Rudarski gigant uništio pećine Aboridžina stare 46.000 godina

Britansko-australijski rudarski gigant Rio Tinto izvinio se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare pećine Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz poslednjeg ledenog doba.
Pećine u klisuri Jukan, u regiji Pilbara uništene su prošle nedelje prilikom radova na proširenju rudnika. One su dragocene za kulturu Aboridžina i spadaju među najstarija poznata mesta na kojima su otkriveni tragovi aboridžinske prisutnosti.
 
"Izvinjavamo se zbog nevolje koju smo uzrokovali. Izražavamo svoje poštovanje narodu Puutu Kunti Kurrama i Pinikura (PKKP)", rekao je Kris Salisburi, izvršni direktor kompanije.
 
PKKP su tradicionalni vlasnici tog mesta.
 
"Nastavićemo da sarađujemo s PKKP kako bismo naučili iz onoga što se dogodilo i ojačali naše partnerstvo. Hitno preispitujemo planove za sva ostala mesta u području klisure Jukan", dodao je Salisburi.
 
Eksploziv je aktiviran u nedelju u blizini pećine u skladu s dozvolama državnih vlasti izdatim pre sedam godina, naveo je Rio Tinto u saopštenju. 
 
Samo godinu dana nakon izdavanja dozvole u arheološkim iskopinama u jednom od skloništa otkriveni su najstariji poznati primer koštanog alata u Australiji, naoštrena kengurova kost stara 28 hiljada godina i pletenica stara 4.000 godina, za koju se veruje da se nosila kao pojas. Testovi DNK kose pokazali su genetsku vezu s domorocima koji danas žive ne tom području. Iskopavanjima u 2014. pronađen je i jedan od najstarijih primera brusnog kamena u Australiji.
 
Lokalna aboridžinska zajednica saopštila je da su tradicionalni vlasnici tek 15. maja saznali da Rio Tinto planira da detonira eksploziv u blizini pećina, nakon što je kompanija zatražila pristup tom mestu. Naveli su da pokušaji pregovora s rudarskom kompanijom da odustane od eksplozija nisu uspeli i rečeno je da eksploziv ne može da se sigurno ukloni niti može da se ostavi nedetoniran.
 
Australijski ministar za aboridžinsku zajednicu Ken Vajat, koji je i sam Aboridžin, rekao je da je "neshvatljivo" da se nastavilo s detoniranjem i dodao kako se čini da je to bila "istinska greška".
  • Nada

    01.06.2020 00:30
    "greška"
    Nema tu nikakve greške niti slučajnosti, sve je to s namerom i planski!
    "Izvinjavamo se" što smo vam uništili istoriju, vaše korene pretvorili u prah...
    Malo je bilo požara, hajd sad ono što vatra nije uništila da dignemo u vazduh.
    Đavo se naselio u Aaustraliju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".