VIDEO: Autobus iz filma "Into the wild" uklonjen iz zabačenog dela Aljaske

Napušteni autobus u zabačenom delu Aljaske koji je postao popularan zbog knjige "Into the Wild" (U Divljinu) i istoimenog filma, uklonjen je iz bezbednosnih razloga pošto je sve veći broj turista zapadao u teškoće u pokušaju da stigne do njega, javili su zvaničnici te američke države.
Autobus je dugo privlačio avanturiste u tu oblast gde nema dometa za mobilne telefone i koja je poznata po nepredvidljivim vremenskim prilikama i nabujallim rekama. Neki su morali da budu spasavani ili su nastradali.
 
U autobusu je 1992. živeo 24-ogodišnji avanturista Kris Makandles koji je na kraju umro od gladi. Njegovu priču je ispričao autor Džon Krakauer u knjizi iz 1996. "Into the Wild", a 2007. na osnovu knjige snimljen je istoimeni film u režiji Šona Pena.
 
Helikopter američke vojske podigao je autobus i sklonio ga je sa mesta ispred Nacionalnog parka Denali. Lokalni gradonačelnik rekao je da je to veliko olakšanje.
 
Autobus se nalazio duboko u centralnoj Aljasci, oko 50 kilometara do najbližeg grada. Da bi stigli do njega posetioci su morali da pređu reku Teklanika. Prošle godine jedna Beloruskinja se utopila u pokušaju da pređe tu nabujalu reku.
 
U aprilu grupa brazilskih turista morala je da bude evakuisana, a u februaru pet Italijana su spaseni, od kojih je jedan imao jake promrzline. Država je sprovela 15 potraga i spasavanja u vezi s tim autobusom između 2009. i 2017, navele su vlasti.
 
Komesarka za nacionalne resurse Aljaske Kori Fidž rekla je da zvaničnici razumeju zašto taj autobus ima privlačnost za maštu ljudi.
 
"Međutim, to je napušteno vozilo koje propada i bila su potrebne opasne i skupe akcije spasavanja a još važnije što je neke posetioce to koštalo života", rekla je ona.
 
Gradonačelnik okruga Denali Klej Voker rekao je da je autobus postao opasna atrakcija koja je morala da se reši.
 
"Istovremeno to je deo naše istorije i malo je gorko slatko da se deo naše istorije odnosi", rekao je on.
 
  • Mardigra

    21.06.2020 20:27
    Ko zna za šta je to dobro
    Slažem se za film.
    Svaka preporuka, gleda se u jednom dahu.
    Šteta za bus ali valjda sve ima svoj kraj.
  • Rade

    21.06.2020 12:23
    Pogledajte film, odličan je. Muzika Eddie Veder-a maestralna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.