Epidemiolozi: Ne postoje mere koje mogu da zaštite od virusa korona tokom seksa

Ne postoje nikakve mere koje mogu u bitnoj meri smanjiti rizik od prenosa Covid-19 sa zarazne osobe na osetljivu osobu tokom odnosa, upozorava hrvatski epidemiolog Bernard Kaić.
Epidemiolozi: Ne postoje mere koje mogu da zaštite od virusa korona tokom seksa
Foto: Pixabay
"Seks, odnosno, polni odnos je bliski kontakt i tačka. Nezavisno od poze, rukavica. Ne postoje nikakve mere koje mogu u bitnoj meri smanjiti rizik od prenosa sa zarazne osobe na osetljivu osobu, šta god o tome mudro pisali Njujorčani i Britanci", rekao je za Jutarnji list Kaić, inače načelnik epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.
 
"Iako se virus SARS-CoV2 nalazi u telesnim tečnostima, za sada nema jasnih dokaza da se Covid-19 prenosi polnim putem prilikom polnog odnosa odnosno putem semene ili vaginalne tekućine. No s obzirom na prenos prilikom dodira i bliskog kontakta s obolelom osobom, polni odnos i intimni kontakt predstavljaju rizik za prenos Covida-19", kaže epidemiolog Tatjana Nemeth Blažić.
 
Kako dodaje, za zaštitu od polno prenosivih bolesti, kao i drugih neželjenih posledica polnih aktivnosti, ključno je odgovorno polno ponašanje koje uključuje izbegavanje rizičnog polnog ponašanja (rano stupanje u odnose, često menjanje partnera, nekorištenje kondoma, polni odnosi pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih sredstava odnosno droga).
 
"S obzirom na to da je kod stupanja u ljubavnu odnosno intimnu vezu neizbežan bliski kontakt, glavne savete za zaštitu od Covid-19 (održavanje razmaka među osobama od oko dva metra, izbegavanje rukovanja, redovno i često pranje ruku, održavanje respiratorne higijene i higijene okoline) nije u potpunosti moguće primeniti za zaštitu prilikom intimnih kontakata. Druženje u manjem krugu poznatih ljudi, izbegavanje druženja s većim brojem nepoznatih ljudi, izbegavanje boravaka u zatvorenim prostorima može pomoći kod smanjenja rizika za prenos Covid-19", navodi ona, prenosi N1.
  • Učesnik

    06.07.2020 09:09
    Dužina sek*a
    Ionako prosečan s*ks traje 5 minuta,
    Prosečno se u životu promeni 17 partnera.
    Mogu samo da kažem "Al se neko naje*o na moj račun"
    Dakle, nisam ugrožen.
    Ali ako mene je*u jel sam i onda ugroženi učesnik (iako nevoljni)?
  • Nenad

    06.07.2020 08:09
    vi niste normalni...izbegavanje rukovanja tokom seksa...ha ha ha
  • Lale

    06.07.2020 00:03
    @nikola
    Gde je bas 15 minuta? Jel to teoretska aksioma ili je prakticno dokazala?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".