VIDEO: Rešena jedna od najvećih misterija prošlog veka - smrt devetoro ruskih planinara

Istraga je nakon više od šest decenija utvrdila da je za tajanstvenu pogibiju devetoro ruskih planinara na severnom Uralu kriva lavina.
Nesreća koja se u februaru 1959. dogodila na prevoju Djatlov podstakla je nagađanja i teorije zavere o uzrocima tragedije, koje uključuju vanzemaljce, ritualno ubistvo ili tajna testiranja raketa. 
 
Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odeći za spavanje, a na nekim telima su bile naizgled neobjašnjive povrede. 
 
Prvi izveštaji vlasti su govorili da su koža i kosa nekih od poginulih posiveli i da je na njihovoj odeći izmerena radioaktivnost. 
 
Nova istraga je započeta pre više od godinu dana s ciljem da se utvrdi šta se zaista dogodilo pre 61 godinu.
 
Andrej Kurjakov iz kancelarije regionalnog tužilaštva u subotu je objavio rezultate istrage po kojima su za smrt planinara krivi prirodni uzroci. Kurjakov je rekao da je najverovatnije objašnjenje snežna lavina koja je krenula dok je grupa spavala na planinama oko 2.000 kilometara istočno od Moskve.
 
Planinari su uspeli da napuste svoje šatore i sklone se ispod strmine kada se na njih sručila lavina. Od snega više ništa nije moglo da se vidi i naposletku su se smrzli, rekao je dodavši da je temperatura bila oko minus 40 stepeni Celzijusa.
 
Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i rađeni su eksperimenti, rekao je ruski tužilac.
 
Povrede su bile karakteristične za žrtve lavine, rekao je Kurjakov i dodao da sada slučaj smatra zaključenim.
 
Članovi porodica poginulih su već izjavili da ne veruju u ovu verziju događaja.
 
  • aliens

    17.07.2020 21:00
    Ko bi poverovao u nesto toliko logicno i ocigledno kao sto je snezna lavina na -40c kad su teorije zavere mnogo zanimljivije.

    Ne kazem aliens ali
    A L I E N S.



    Ili 5G.
  • Zoran

    17.07.2020 11:20
    Jeti
    Gledao sam na, čini mi se Diskaveriju, emisiju o toj ekspediciji. Članovi istraživačkog tima su imali pristup fotografijama koje su članovi ekspedicije snimili pre "nesreće". Na jednoj fotografiji se vidi glava koja izviruje iza drveta i posmatra ih. Velika je bila udaljenost ali meni ne liči na ljudsku glavu.
    Takođe, povrede koje su dobili ne odgovaraju nikakvim prirodnim uzrocima, tako da i ja smatram da je ovo zataškavanje.
  • Milojko

    17.07.2020 09:22
    Koliko je Sinisa glup majko
    Nije srvar u tome da je Alien sisao s neba nego da zataskavanju nema kraja i da se uvek radi po istom principu. Naravno da nisu zrtve lavine, samo budala moze da poveruje u to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.