VIDEO: Ukinuta uzbuna u Alpima, glečer se nije survao na kuće

Opština Kurmajor u italijanskim Alpima objavila je danas ukidanje svih bezbednosnih mera uvedenih zbog rizika od odvajanja velikog bloka glečera Planpisje, pošto se situacija vratila u normalu.
Pošto su poslednje informacije o glečeru potvrdile povratak na uobičajene parametre rizika, zatvaranje doline Val Fere, naspram glečera, naređeno u sredu, ukinuto je, saopštile su opštinske vlasti.
 
Ponovo je dozvoljeno kretanje automobila u toj maloj dolini, kao i povratak kućama petnaestak evakuisanih stanovnika.
 
Količina leda koji se mogao otkinuti i pasti u dolinu procenjena je na 500.000 kubnih metara, što odgovara veličini Milanske katedrale.
 
Lokalne vlasti su u sredu naredile evakuaciju ljudi ispod glečera, u retko naseljenom delu doline koji leti najviše posećuju planinari. Vlasti su tada navele da je kritično stanje naredna 72 sata.
 
Dolina Val Fera je blizu ulaza u tunel Mon Blan između Francuske i Italije. Uzbuna je izazvala nerazumevanje stanovnika i kritike brojnih turističkih stručnjaka zabrinutih za svoje poslovanje ionako pogođeno pandemijom.
 
U septembru i oktobru 2019. godine, taj lednik već je pretio da će se delimično otkinuti, u delu od gotovo 250.000 kubnih metara. Od tada su preduzete mere nadzora.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.