VIDEO: Kina želi da zabrani popularan trend nekontrolisanog jedenja pred kamerama

Kineska vlada želi da zabrani video snimke u kojima oni koji su ih postavili na društvene mreže jedu ogromne količine hrane pred kamerom, što je u poslednjih 10 godina postao ekstremno popularan trend u Aziji, od koga neki veoma lepo zarađuju, piše BBC.
Sve je krenulo od izjave predsednika Si Đinpinga, koji je pozvao stanovnike "da se bore protiv bacanja hrane". Kina je sve zabrinutija zbog mogućih nestašica hrane, s jedne strane zbog trgovinskog rata sa SAD koji i dalje traje, a sa druge zbog masovnih poplava koje su prošlog meseca u velikoj meri uništile žitna polja.
 
Kampanja "Čist tanjir", pokrenuta je posle pomenute izjave Sija, koji je, takođe, rekao da je pandemija Covid-19 "zaglušila" alarmantno pitanje bacanja hrane. On je dodao da Kina treba da bude svesna krize nestašice hrane.
 
Gde predsednik okom, tu državni mediji skokom
 
To je, kako navodi BBC, državne medije odmah bacilo u akciju.
 
Televizijska mreža CCTV emitovala je nekoliko kritičkih priloga o "proždiračima" ogromnih količina hrane pred kamerama. Nedugo posle toga, celoj akciji su se pridružili i društveni mediji. Svako ko u pretragu upiše "šou jedenja" ili "uživo jedenje" od sada će dobijati poruke upozorenja.
 
Korisnici popularne aplikacije Kuaishou dobijaju upozorenja da "čuvaju hranu i jedu prikladno", a na Douyin-u, kineskoj sestrinskoj aplikaciji TikToka, u porukama upozorenja piše "čuvajte hranu, nemojte da je bacate, jedite prikladno i živite zdravo".
 
U međuvremenu je lokalna "proždiračica", koja je velika zvezda, pozvala ljude da ne bacaju hranu.
 
No, izgleda, da se nijedno od ovih upozorenja ne pojavljuje na kineskim aplikacijama koje funkcionišu i u inostranstvu, poput TikToka.
 
Jedenje pred kamerama uglavnom gledaju usamljeni
 
Kineska medijska analitičarka koja radi za BBC, Keri Alen, kaže da su društveni mediji u Kini "već dugo nervozni zbog sadržaja koji se smatraju suprotnim od onoga što država smatra dobrim i moralnim ponašanjem".
 
"Lajvstriming i vloging su postali izuzetno popularni. Međutim, kako je država posebno nervozna zbog sloboda koju društveni mediji nude, mnogi vlogeri su počeli da se upinju da pronađu utočište, zahvaljujući strogim propisima koja se odnose na lajvstrim. Tako da su se influenseri sveli na prosto duvanje u istu tikvu kao i vlada, ili na jedenje", ocenjuje Alen.
 
No, sada su video snimci nekih od najuspešnijih "proždirača", tzv. "kraljeva velikog stomaka", koji ispred kamera jedu "dok se ne provale", zatamnjeni na kineskim platformama, kako bi gledaoci bili obeshrabreni.
 
Neki od njih su sami počeli da uklanjaju svoje video snimke, ali, uprkos tome, rizikuju da je neko sačuvao neki od njih i da svejedno može da ga osramoti na društvenim mrežama kao "nezasitog" i "vulgarnog", u skladu sa najnovijom politikom vlade po tom pitanju.
 
BBC piše da mnogi ljudi gledaju ove snimke nekontrolisanog jedenja prosto zato što su usamljeni i zato što ne žele da jedu sami.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".