Gej par u Hrvatskoj dobio pravo da budu hranitelji posle tri godine pravne borbe

Jedan gej par uspeo je posle tri godine pravne procedure da udomi dvoje dece i tako postane prvi istopolni par udomitelja (hranitelja) u Hrvatskoj, objavljeno je u Zagrebu.
Gej par u Hrvatskoj dobio pravo da budu hranitelji posle tri godine pravne borbe
Foto: Pixabay
"Želimo zvanično da potvrdimo da su Mladen Kožić i Ivo Šegota postali prvi gej par u Hrvatskoj koji je uspeo da udomi dvoje dece i planiraju da ih udome još", rekao je predsednik udruženja Dugine obitelji Danijel Martinović, na konferenciji za novinare na Markovom trgu u Zagrebu. 
 
On je naglasio da se time završio trogodišnji put, koliko je bilo potrebno za celu pravnu proceduru da bi dokazali da životni partneri u Hrvatskoj treba da imaju jednaka prava kao i bračni drugovi. Martinović je rekao da Kožić i Šegota više neće davati izjave za novinare, jer se, prema uputstvima Centra za socijalni rad, informacije o deci ne mogu deliti, ali je dodao da su oni jako srećni i da prolaze sve što i ostale porodice. 
 
Naveo je da se još jedan gej par prijavio za hraniteljstvo, a da još nekoliko razmišlja o tome.
 
"Sve zanima usvajanje, jer parovi koji su udomitelji, bilo strejt ili gej, često žele da usvoje udomljenu decu. Mi ćemo se boriti i pratiti hoće li oni ostvariti pravo na usvajanje", naglasio je Martinović. 
 
Ustavni sud Hrvatske u februaru ove godine utvrdio je da gej parovi mogu da udomljavaju decu pod istim uslovima kao i ostali građani, istakavši da ne sme biti diskriminacije zbog seksualne orjentacije.
 
Odluci je prethodila višemesečna borba ovih životnih partnera, kojima je Centar za socijalni rad dva puta odbio zahtev za hraniteljstvo, iako je Upravni sud doneo obavezujuću presudu u njihovu korist u kojoj je naglašeno da taj par ima potpuno pravo u svojoj nameri i da ne bi smeli da budu diskrimisani u tom postupku.
  • Jasna

    08.09.2020 16:52
    Duga je sloboda
    Sve cestitke paru koji je usvojio decu.Nek ih bude jos a kod nas e....kako vreme prolazi a mi smo jos u neandertalskom periodu sto se tice samog pomena GEJ PAR.Nazalost.
  • milica

    08.09.2020 07:19
    Svaka čast! Neka im je svima sa srećnom.. i deci i roditeljima..
    Nadam se da će i u Srbiji biti moguće da gej parovi udome decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin