Muzej revidira Darvinovu kolekciju zbog rasno uvredljivih eksponata

Podstaknut antirasističkim protestima, britanski Prirodnjački muzej razmatra mogućnost da ukloni neke eksponate, povezane sa putovanjima i istraživanjima Čarlsa Darvina, koji mogu biti ocenjeni kao rasno uvredljivi.
Muzej revidira Darvinovu kolekciju zbog rasno uvredljivih eksponata
Foto: Pixabay
Podstaknuti pokretom "Životi crnaca vrede" i protestima protiv rasizma, čelnici britanskog Prirodnjačkog muzeja otpočeli su proces interne revizije zbirki koje bi mogle biti ocenjene kao rasno uvredljive, prenosi londonski Telegraf.
 
Artefakti koje je za sobom ostavio Darvin nalaze se na udaru uprave, jer je njegova ekspedicija na Galapagos, prema savremenom tumačenju, bila jedna od britanskih "kolonijalističkih naučnih ekspedicija".
 
"U svetlu pokreta 'Životi crnaca vrede' i nedavnih antirasističkih demonstracija širom sveta, muzej preispituje nazive prostorija, kolekcija, kao i statue kako bi iskorenio sve ono što može da nanese uvredu", navodi se u jednom od dokumenata do kojih je došao Telegraf.
 
Ovaj proces mogao bi u najboljem slučaju da dovede do preimenovanja određenih zbirki koje budu ocenjene kao problematične, a u najgorem do njihovog uklanjanja.
 
Drugi dokument do kojeg je došao Telegraf jeste izveštaj jednog od kustosa u kojem se tvrdi da muzejska postavka u vezi sa Darvinovim istraživanjima i putovanjima daje legitimitet rasističkoj ideologiji i kolonijalizmu. Zbog toga ove kolekcije, kako se u dokumentu navodi, moraju biti "dekolonizovane". Na meti bi mogla da se nađe i statua čuvenog naučnika, s obzirom na njegove rasne teorije.
 
Osim onih koje se odnose na Darvina, na udaru bi mogle da se nađu i kolekcije eksponata povezanih sa botaničarem Džozefom Benksom, koji je na putovanja išao sa kapetanom Džejmsom Kukom.
 
Zbirka čuvenog švedskog prirodnjaka Karla Linea takođe bi mogla da bude ocenjena kao problematična, smatraju iz muzeja, zbog klasifikacije biljaka po latinskim nazivima, čime se gube njihova autohtona imena.
 
"Pokret 'Životi crnaca vrede' je pokazao da moramo učiniti više i brže delovati. Želimo da učimo i obrazujemo se, prepoznajući da su razumevanje i svest o inkluziji od velike važnosti", napisao je u instrukcijama za zaposlene direktor Prirodnjačkog muzeja Majkl Dikon.
  • Aleksandar Mladenovi

    13.09.2020 22:31
    neverovatno
    Dakle posle procitanog zelja mi je da svim osobama, pahuljama, neznim dusicama poklonim jednu gljivu phallus impudicus.
  • z

    11.09.2020 21:30
    farsa
    Sigurno je da bog nije stvorio coveka. Ko veruje u bajke neka veruje i dalje al nek ostave na miru razmne ljude i ateiste
  • Realno

    10.09.2020 20:46
    @Nikon Sevast pa i jeste neka vrsta lenjinizma-boljsevizma, ili cak nalik 'Kulturnoj revoluciji' u vreme Mao Cetunga: unistavanje civilizacije i kulturnog nasledja, i nasilnog pretvaranja u nesto odobreno od strane elitistickih mocnika. Zapravo mesavina boljsevizma i fasizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin