Nemački parlament usvojio zakon o zabrani plastičnih kesa

Nemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022, s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća.
Nemački parlament usvojio zakon o zabrani plastičnih kesa
Foto: Pixabay
Zabrana se odnosi na plastične kese s debljinom između 15 i 50 mikrometara, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji.
 
Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i plastične kese od debljeg materijala, namenjene višekratnoj upotrebi.
 
- Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa - rekla je ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulc iz Socijaldemokratska partije.
 
Organizacija za zaštitu životne sredine WWF je pozdravila zabranu plastičnih kesa u Nemačkoj, ali je istovremeno saopštila da ova zabrana ima "samo simboličnu težinu".
 
- Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Nemačkoj otpada na plastične kese - piše u saopštenju WWF.
 
I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.
 
Opozicione stranke Alternativa za Nemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj meri za nemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po životnu sredinu, tumačeći da se to odnosi samo na nemačku trgovinu, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim merama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin