Svinje, paunovi ili konji više neće moći da budu "emotivna podrška" na letovima

Putnici u Sjedinjenim Američkim Državama više neće moći da lete s "emotivnom podrškom" u vidu pauna ili hrčka, ali moći će s psom ili čak s dva, odlučili su američki regulatori.
Svinje, paunovi ili konji više neće moći da budu "emotivna podrška" na letovima
Foto: Pixabay
Ministarstvo saobraćaja je u sredu donelo konačnu odluku o tome koje će "životinje pomoćnike" američke kompanije biti prinuđene da prihvate na letovima u SAD.
 
Broj ljudi koji lete sa životinjama koje su im emocionalna podrška porastao je poslednjih godina, a putnici žele da ukrcaju svinje, papagaje, majmune, patke, pauna i čak i malog konja. Glavobolja aviokompanija je što pod pritiskom aktivista, moraju da prime i te putnike.
 
Ali, Ministarstvo je saopštilo da je došlo do porasta broja sporova u avionima zbog "neobičnih vrsta" životinja koje nisu navikle da tako putuju i zato se ponašaju nepredvidivo, "što je potkopalo poverenje javnosti u životinje pomoćnike".
 
Zaključak je da se samo "najbolji čovekov prijatelj" - pas, može smatrati životinjom za emocionalnu podršku i stoga dobiti odobrenje da tokom putovanja prati ljude s fizičkim, mentalnim ili psihijatrijskim problemima. Svi ostali su samo "kućni ljubimci".
 
Odluka definiše službenu "životinju pomoćnika" kao "psa koji je pojedinačno obučen za obavljanje poslova od koristi osobi sa invaliditetom".
 
To znači da će putnici popunjavati obrazac Ministarstva saobraćaja kojim potvrđuju da je pas dobrog zdravlja i da je obučen, a za duge letove i da "ili neće obaviti nuždu ili da je obučen da to učini na higijenski način". Svako ko se bude pridržavao tih pravila, može u avion uvesti do dva psa, a avio-kompanija ne može odbiti neku rasu pasa.
 
Što se tiče ostalih životinja, pod uslovom da su sitne, mogu se uneti u avion kao kućni ljubimci, u malim kavezima koji staju ispod sedišta ako to kompanija dozvoli, za šta se očekuje dodatna naplata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.