U okeanima širom sveta završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski

Procenjuje se da je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u okeanima širom sveta ove godine zbog pandemije virusa Covid-19, što ostavlja teške posledice na morske životinje i biljke, navedeno je u izveštaju jedne organizacije "Oceans Asia".
Organizacija čije je sedište u Hongkongu, objavila je izveštaj koji pokazuje da je morski svet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike zbog neporopisno odbačenih maski.
 
U izveštaju je navedeno da je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naškodila morskom svetu i ekosistemu.
 
Kako je navedeno, usled pandemije došlo je do značajno češćeg korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su lična zaštitna oprema, pakovanja proizvoda za higijenu i hrane za poneti.
 
Istovremeno, niz mera osmišljenih za smanjenje potrošnje plastike, poput zabrane jednokratne plastične kese, "odloženo je, pauzirano ili ukinuto".
 
Zagađenje plastikom svake godine ubije oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion ptica, pa čak i veći broj riba, beskičmenjaka i drugih životinja, rekli su u organizaciji "Oceans Asia", preneo je portal Hongkongfp.com. Dodaje se da ima negativan uticaj na ribarstvo i turizam, a globalnu ekonomiju košta oko 13 milijardi američkih dolara godišnje.
 
U izveštaju se predlaže korišćenje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i informisanje javnosti o pravilnom odlaganju otpada.
  • Losmi

    14.12.2020 13:40
    Ljudski rod nista nije naucio iz ove krize izgleda :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin