VIDEO: "Turbo" kružni tok - bezbedniji i smanjuje broj konfliktnih situacija

Zbog svog specifičnog dizajna, "turbo" kružni tok isključuje potrebu za prestrojavanjem vozila i moguće konfliktne situacije u kružnom toku.
VIDEO: "Turbo" kružni tok - bezbedniji i smanjuje broj konfliktnih situacija
Foto: Pixabay
Poslednjih godina kružni tokovi se sve više koriste na raskrsnicama gde je to moguće i gde mogu da ubrzaju protok saobraćaja.
 
Međutim, prometni kružni tokovi sa dve ili više traka često predstavljaju poteškoću za vozače koji se u takvim situacijama ne snalaze dobro.
 
U tim slučajevima dolazi do problema sa pogrešnim prestrojavanjem pre i unutar samog kružnog toka ili nedoumica oko toga koje od dva vozila ima prednost. Nije retkost da u kružnom toku prisustvujemo i incidentnim situacijama, pa čak i saobraćajnim nezgodama.
 
Saobraćajni stručnjaci pronašli su način da kružni tok učine bezbednijim. Tako su nastale "turbokružne" raskrsnice, spiralnog oblika, koje su prvobitno korišćene u Holandiji, da bi kasnije bile primenjene i u drugim zemljama.
 
Reč je o raskrsnici kod koje je saobraćajnom signalizacijom, pre ulaska ali i u samom kružnom toku jasno određeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka kada uđe u kružni tok, sve do njegovog napuštanja.
 
Na taj način izbegnuta su prestrojavanja vozila u samom kružnom toku koja, osim što usporavaju kretanje vozila, mogu da dovedu i do konfliktnih situacija.
 
  • Sale

    24.12.2020 18:20
    Gospoda
    Gledaj marvo sta je Evropa!
  • "rtb bor"

    24.12.2020 09:45
    KRUŽNI REKORDER
    Grad bakra Bor je rekorder po broju kružnih tokova i kružnih tački. Naime, tvorac i mislilac Spaskovski Blagoje, donedavni čelnik i grobar RTB Bor, je izgradio sedam kružnih tokova i tački na prostoru Bora u dužini od tri kilometra. Kružni tokovi i kružne tačke su reljefno dizajnirani, a na sredini je postavljen spomenik, njegov nema. Najmanja kružna tačka ima prečnika 1903 milimetara. Osim ovoga, on je izgradio zoološki vrt u gradu i dom za stara lica u na brdu iznad Bora. U zoo vrtu nema ježa, jer jedino njega ne može da jaše. On je autor muzeja krševa rudarski i metalurške opreme na "Zelenom" bulevaru na ulazu Bora. Spaskovski sa svojim delima je "ponos" borana i boranki.
  • Gusztav

    24.12.2020 01:15
    Uf, koliko njih znam koji u kružnom toku voze samo u spoljnoj traci, "jer je tako bezbednije"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin