Čuvar zatvora završio iza rešetaka - sa druge strane

U Italiji je prvi put donesena presuda i određena kazna zbog torture - jedan zatvorski policajac je osuđen na četiri godine zatvora jer je zatvorenika okrutno mučio, ponižavao i naneo mu teške telesne ozlede, piše u osudi suda u Ferari.
Čuvar zatvora završio iza rešetaka - sa druge strane
Foto: Pixabay
Pored policajca, pred sudom su još dva zatvorska čuvara i bolničar koji su lažno svedočili i pokušali prikriti nedelo.
 
Predsednik asocijacije "Antigona", udruženja građana koji se bore za zaštitu prava zatvorenika Patricio Gonela, izjavio je da se "radi o istorijskom presedanu". Po njegovim recima, tortura je odvratan zločin koji je nespojiv sa demokratskim društvom.
 
"Niko se ne raduje kazni, pa ni u ovom slučaju, ali je važno poslati poruku i pripadnicima organa reda da niko nije izvan zakona pa makar nosio i uniformu", rekao je predsednik udruženja "Antigona".
 
Najpoznatiji sličan proces zatvorskim policajcima u Italiji je takozvani slučaj "Kuki", kada su karabinjeri na smrt prebili zatvorenika Stefana Kukija. Zahvaljujući upornosti njegove sestre Ilarije, nekoliko karabinjera je osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.