Naučnici proučavali kako se korona širi u automobilu, objavili kako se najbolje štititi

Vožnja s jednom ili više osoba u automobilu jedna je od najrizičnijih stvari koje možete učiniti kad je prenos virusa korona u pitanju, jer, iako se čini nešto sigurnijom alternativom u odnosu na javni prevoz, ipak je reč o skučenom i zatvorenom prostoru.
Naučnici proučavali kako se korona širi u automobilu, objavili kako se najbolje štititi
Foto: Pixabay
Čak i ako svi putnici nose maske, one najsitnije čestice mogu dospeti u vazduh.
 
"To nije važno ako ste na otvorenom jer se čestice odmah razrede. No, ako ste u zatvorenom prostoru poput automobila, te čestice mogu ostati u kabini i nagomilati se", rekao je za Biznis insajder Vardžes Matai, fizičar sa bostonskog Univerziteta Masačusets.
 
Matai je zajedno s kolegama sa Univerziteta Braun istraživao kako se sitne čestice kreću kabinom vozila u raznim varijantama ventilacije. Nimalo ne iznenađuje da je njihova simulacija, objavljena u časopisu "Science Advances", pokazala da je otvaranje prozora najdelotvornija metoda čišćenja potencijalno virusom nabijenih čestica iz automobila.
 
Kad su svi prozori bili zatvoreni, između osam i 10 odsto čestica koje je jedna osoba izdahnula moglo je dopreti do saputnika. Taj je broj pao na samo 0,2 do dva odsto kad su sva četiri prozora bila otvorena.
 
Naravno, u hladnom zimskom danu otvaranje svih prozora nije najpraktičnija opcija pa su autori eksperimentisali sa raznim varijantama i došli do nekih sugestija.
 
Njihova se simulacija temeljila na vožnji u "Toyoti Prius" pri brzini od 80 km/h s vozačem na prednjem levom i jednim putnikom na zadnjem desnom sedištu.
 
Najbolju ventilaciju, ako već svi prozori ne mogu biti otvoreni, omogućila je kombinacija otvorenog prozora nasuprot vozaču (prednji desni) i putniku (zadnji levi).
 
U automobilu u pokretu svež vazduh obično struji kroz zadnji prozor i izlazi na prednji, objasnio je Matai. Otvaranje prozora na suprotnim stranama od onih koji se u autu nalaze, osim što česticama omogućuje izlazak, stvara vazdušnu struju koja odvaja vozača i putnika.
 
Međutim, Matai napominje da samo odškrinuti prozori neće biti od velike koristi. Kaže da bi ih bilo dobro spustiti barem dopola.
 
Na kraju je istakao da dodatna ventilacija u automobilu nije zamena za ostale mere prevencije poput nošenja maski, pranja ruku i dezinfekcije zajedničkih površina.
  • Novosadjan

    26.01.2021 12:36
    Jesu li ovi normalni promaja ubija pitajte svakog srbina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin