VIDEO: Botičelijeva slika za manje od pet minuta prodata za 92 miliona dolara

Mala slika Sandra Botičelija, nastala oko 1480. godine, na aukciji koju je organizovala kuća Sotbi prodata je za 92,2 miliona dolara. Licitacija, koja je uživo prenošena iz Njujorka, trajala je četiri i po minuta i privukla je samo dva učesnika.
Rezultat aukcije, rekord za renesansnog slikara Botičelija, ujedno je i najviša cena plaćena za delo nekog starog majstora otkako je 2017. godine "Salvator mundi" Leonarda da Vinčija prodat za 450 miliona dolara.
 
Takođe, ovako visoka cena predstavlja neočekivani prihod za fondaciju pokojnog milijardera Šeldona Solova, koji je sliku kupio za oko 1,3 miliona dolara, 1982. godine. Prihod od prodaje fondacija će možda iskoristiti za osnivanje privatnog muzeja na Menhetnu.
 
Delo datira iz perioda oko 1480. godine. Iako identitet mladića na slici nije poznat, veruje se da je član moćne porodice Mediči.
 
Njegovi dugi prsti obuhvataju okruglu, zlatom obloženu sliku svetitelja, koja se pripisuje slikaru iz 14. veka Bartolomeu Bulgariniju, koja je umetnuta u Botičelijevo delo, navodi se u opisu kuće Sotbi.
 
"Postoje razna nagađanja o identitetu mladića, ali ne postoji način da se utvrdi ko je on bio. Sigurno je bio član dobrostojeće porodice, jer su to bili jedini ljudi koji su u to vreme mogli da priušte portrete", rekao je Kit Kristijansen, šef departmana za slike iz Evrope u Metropoliten muzeju.
 
"To je čudesna slika. Veoma je atraktivna i zavodljiva i nesumnjivo retka. A pitanje za tržište je da li će ova potraga za izuzetno retkim, privlačnim, komercijalnim umetničkim delima i dalje privlačiti veliki broj ponuđača čak i u vanrednoj situaciji koju je izazvao kovid", rekao je uoči aukcije Mark Porter, predsednik američkog ogranka aukcijske kuće Kristi.
 
 
Licitiranje na aukciji, koja je uživo prenošena iz Njujorka, trajalo je samo četiri i po minuta i privuklo je samo dva učesnika.
 
Pobedničku ponudu dala je Lilija Sitnika iz Londona, koja radi sa ruskim klijentima. Ponuđač koji nije imao uspeha na aukciji bio je iz Azije, navode kratko predstavnici Sotbija.
 
Ta aukcijska kuća, puna četiri meseca, provela je u marketinškoj kampanji, stavljajući sliku na uvid u Los Anđelesu, Londonu i Dubaiju uz katalog od gotovo 100 stranica, sa esejima i tehničkom analizom.
  • Liman

    31.01.2021 10:59
    Haha
    Moj prijatelj Sandro Botičeli što bi rekao Palma..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin