Kina novim programom želi da dečake učini muževnijim - namera izazvala raspravu u javnosti

Kineski plan koji bi trebalo da navede dečake da se više bave sportom i postanu muževniji otvorio je raspravu onih koji zagovaraju veću raznolikost i onih koji podržavaju muževno društvo.
Kina novim programom želi da dečake učini muževnijim - namera izazvala raspravu u javnosti
Foto: Pixabay
Kinesko ministarstvo obrazovanja saopštilo je da planira da poveća broj nastavnika fizičkog vaspitanja i ponovo uvede taj predmet u teretane kako bi "ojačali" dečake.
 
Plan je zapravo reakcija na predlog jednog člana Kineske narodne političke konferencije, vladinog savetodavnog tela, koji je u maju prošle godine zatražio pomoć za dečake koji su postali previše nežni, plašljivi i ženstveni nakon što su ih uglavnom školovale učiteljice, kažu iz ministarstva.
 
Plan ministarstva je na društvenoj mreži Weibo, kineskoj verziji Facebooka, do srede skupio 1,5 milijardi pregleda.
 
"Teško je zamisliti kako bi ženstveni dečaci mogli da odbrane zemlju", smatra jedan korisnik Weiba.
 
Kao i u većini azijskih zemalja, u Kini vlada tradicionalna predrasuda da pripadnici muškog spola moraju biti snažni, a decenije politike jednog deteta dovela su do toga da neki roditelji razmaze svoje sinove. 
 
Međutim, neki imućni roditelji zabrinuti su da su njihovi sinovi previše krhki pa ih šalju u privatne kampove u kojima prolaze kroz vojnički režim koji ima za cilj da ih pretvori u "prave muškarce".
 
"Ovaj predlog nije u skladu s rodnom ravnopravnošću i raznolikošću jer smatra da je ženstvenost negativna i opasna, dok muškost koristi kineskoj naciji", rekla je feministkinja Li Jun za Rojters.
 
Jang Li (25), menadžer marketinga iz Pekinga, smatra da će plan dovesti do još više maltretiranja. Naime, njega je učitelj jednom upozorio da ne šeta školskim dvorištem kao model na pisti.
 
Državni mediji pokušavaju da smire strasti pa su ove nedelje objavili izveštaje prema kojima "određeni temperamenti i osobine ne bi trebalo da budu povezani s bilo kojim polom".
 
Novinska agencija Sinhua, citirajući stručnjake, kaže da muškost ne bi trebalo da se gradi naglašavanjem rodnih razlika, već razvijanjem zdrave telesne građe i unutrašnje snage.
  • /

    08.02.2021 07:03
    /
    sta hoce da postignu?
    tek ce tako postati dopadljiviji istom polu.

    ovo mu dodje kao ono maovo ubijanje vrabaca
  • w/e

    07.02.2021 15:18
    Komunizam
    Ajmo sad opet svi:"Ovo nije pravi komunizam..."
  • Ujgur

    07.02.2021 13:59
    Koji fašizam! Država formira ljude po svojoj volji. Više je vođstvo KP Kine čitalo Adolfa, nego Karla. Kineski nacional-socijalizam na delu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin