Povlače se dečije hodalice u Srbiji zbog opasnosti od povreda

Ministarstvo trgovine objavilo je, od početka ove godine, četiri upozorenja o nebezbednim proizvodima na teritoriji Srbije - reč je o tri vrste dečijih hodalica, proizvednih u Kini i Turskoj, i jednoj cirkularnoj testeri nemačkog proizvođača, koji se povlače sa tržišta.
Povlače se dečije hodalice u Srbiji zbog opasnosti od povreda
Foto: Pixabay
Hodalice zbog opasnosti od povreda, a testera zbog opasnosti od - požara.
 
Novo upozorenje Ministarstva trgovine, izdato pre nekoliko dana, odnosi se na dečju hodalicu – okrugli dubak sa šest plastičnih točkića. Proizvod, kako se navodi u obaveštenju, nema ugrađenu protivkliznu traku, izrađen je od plastike u pretežnoj kombinacije plave, roze i žute boje.
 
"Proizvod nema oznaku brenda, niti bilo kakve oznake na srpskom jeziku na osnovu kojih bi se mogao identifikovati", stoji u upozorenju.
 
Proizvođač je "Enhos plastik" iz Turske, a prema navedenim podacima ovaj tip hodalice distribuiran je na teritoriji Novog Pazara.
 
"Hodalica - dubak nema ugrađene protivklizne trake za zaustavljanje hodalice tako da usled korišćenja dupka, niz stepenice ili preko neravnih površina, postoji mogućnost da se dete prevrne, ispadne iz dupka i povredi", stoji u upozorenju o opasnostima i mogućim povredama.
 
Iz istog razloga od početka godine povučene su još dve vrste hodalica za decu drugih proizvođača, ovaj put  uvezenih iz Kine. Reč je o modelima "Pegolini model Roker", zatim "Pegolini model Primo", istog proizvođača - Jin Sun Gee Plastics Tajvan i Kina.
 
Distributeri ova dva modela dečjih hodalica su iz Zemuna, Beograda, Kragujevca, Pančeva i Arilja.
 
Još jedan proizvod nalazi se na listi Ministarstva trgovine kao potencijalno opasan. Reč je o cirkularu - cirkularnoj testeri, nemačkog proizvođača FESTOOL GmbH.
 
"Pojavile su se indikacije da, u izolovanim slučajevima, može doći do pregrevanja pojedinih delova elektronske kontrolne jedinice KAPEH testere pri čemu ista može postati dovoljno topla da dovede do toga da delovi kućišta počnu da se tope i tinjaju što može prerasti u plamen", navodi se u upozorenju povodom povlačenja proizvoda sa tržišta.
  • Majka

    11.02.2021 09:55
    Dete u setalici na stepenicama? Koji bolid je dao takvo objasnjenje za reket koji mu nisu dali? Mogao je biti malo kreativniji i realniji. Ocigledno moron nema dete. Na svim tim cudima za decu lepo pise da se ne ostavljaju bez nadzora, niti je logicno ostaviti neobezbedjeno dete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".