Trideset predmeta iz pretkolumbovske ere prodato na aukciji uprkos negodovanju Meksika

Trideset predmeta iz pretkolumbovske ere - pre kraja 15. veka, prodato je u utorak uveče na aukciji u Parizu za više od 2,5 miliona evra, uprkos protivljenju meksičkog Instituta za antropologiju i istoriju.
Trideset predmeta iz pretkolumbovske ere prodato na aukciji uprkos negodovanju Meksika
Foto: Pixabay
Institut je zahtevao od meksičkog pravosuđa pokretanje procedure u Francuskoj jer su ti predmeti iz doba kulture Maja i Asteka "u neotuđivom vlasništvu nacije“.
 
Institut je naveo da jedna maska civilizacije Teotivakana (450-650 godine pre nove ere) koja je prodata za 437.500 evra, nije iz tog doba. Kuća Kristi (Christie’s) koja je u Parizu organizovala aukcijsku prodaju saopštila je da su predmeti ponuđeni u okviru "transparentnog postupka javne prodaje u skladu sa zakonom".
 
"Pitanja koja se odnose na poreklo tih kulturnih dobara shvatamo vrlo ozbiljno. Postoji legitimno tržište za pretkolumbovsku umetnost u kojem igramo ulogu već nekoliko godina", navela je aukcijska kuća i dodala da usko sarađuje sa francuskim organom borbe protiv šverca kulturnim dobrima.
 
Kristi navodi da nije dobio nijedan dokaz koji bi osporio zakonitost prodaje i dodaje da u Francuskoj nije pokrenuta nijedna pravosudna procedura o tim predmetima. Meksiko se poslednjih godina obavezao da će vratiti u domovinu istorijsko nasleđe iz privatnih kolekacija širom sveta, ali je u Francuskoj naišao na prepreke zbog njenih propisa.
 
Meksiko je 2019. bezuspešno tražio otkazivanje aukcijske prodaje nekih predmeta pretkolumbovske ere, koju je tada organizovala francuska kuća Mijon (Millon).
  • Limun

    11.02.2021 10:42
    hahaha
    E zabole Francuze, Engleze, Amere i ostale svetske siledžije što nekom nije pravo i što im čine nepravdu. Srećni su Meksikanci što su im samo jedni zlotvori blizu, doduše najveći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".