Takmičenje za najbolju novu hrvatsku reč: Društvostaj, hihobran, suncozor...

Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
Takmičenje za najbolju novu hrvatsku reč: Društvostaj, hihobran, suncozor...
Foto: Pixabay
Od 19 reči, čak osam pokušava da zameni reči koje su povezane uz epidemiju kovida-19.
 
Za reč pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lokdaun društvostaj ili obustavka. Reč hihobran predložena je za vizir, a za samoizolaciju – samoosama.
 
Za njuzleter predložen je novosnik, za regenerator - obnovnik, za solarnu ploču - suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha - reč rukozborac, za skrinšotovanje - preklikanje, za tabu - zabranjenica, a za korektor – prebrisač ili prebrisnik.
 
Umesto novčanika za kartice (etui) predložena je nova reč kartičnik, a šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem.
 
Na takmičenje za najbolju novu hrvatsku reč pristigle su 244 reči od 166 predlagača.
  • Zvezdaš

    04.03.2021 15:25
    Izvini Balasevicu ..
    - Dok citam ovaj tekst kao i komentare ispod , izvinjavam se pokojnom Balasevicu u ime onih koji su ga napadali zbog spornog koncerta gde je rekao da govori iskrivljenim hrvatskim recnikom .. Znao je on sta je tada mislio a mi sto smo ne upuceni i prosvesceni ko nam je kriv .. U osnovnoj smo kao pioniri ucili i znali za Veljacu i Prosinac jer su to oduvek bile nase reci koje sada koriste ovi Tisucljetni narodi ..
    Djole brate , izvini !
  • Nevena

    04.03.2021 08:14
    Za vreme NDH je ovo isto bio trend. Moja tetka je u to vreme bila u Zagrebu i znala je puno reci na tzv. novogovoru.
    Znaci, vraca se...
  • Јое

    03.03.2021 08:37
    @@Јое
    "Znači nije problem to što Srbi nisu izmislili kompjuter i došli do ostalih naučnih otkrića? Problem je samo što nisu izmislili reč za sve to?"
    Нису Срби измислили ни воз, па имају своју реч за то. Нису Срби измислили ни ваздухоплов, па имају своју реч за то. Нису Срби измислили ни наизменичну струју... извињавам се, то јесу Срби измислили, али имају своју реч за то. У нека срећнија времена, када су Србијом управљали паметни људи, за сваку нову појаву је комисијски одређиван српски назив. Тако је било и када се појавила железница у Србији. Данас нико не брине о српском језику, па као последицу имамо језик пун странцизама.

    Тисућа је српска реч, код цара Душана у војсци заповедник се називао "тисућник". Српски називи за месеце нису јануар, фебруар... већ сијечањ, вељача, липањ, српањ... Из непознатог разлога одустали смо од свог и преузели туђе.

    Неки људи мисле да ће употребом страних рећи изгледати паметније, али у ствари изгледају само необразованије и неписменије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".