Bil Gejts otkrio zašto kupuje velike površine zemljišta

Suosnivač Microsofta, Bil Gejts, odgovorio je na niz zanimljivih pitanja tokom nedavno održanog AMA (Ask Me Anything, odnosno Pitaj me bilo šta) razgovora na Redditu, prenosi "AgFunder news".
Bil Gejts otkrio zašto kupuje velike površine zemljišta
Foto: Youtube screenshot (TED)
Gejts je po prvi put javno progovorio o velikoj kupovini zemljišta u kojoj učestvuje zajedno sa suprugom Melindom. Štaviše, Gejtsovi su prošle godine zbog toga postali najveći zemljoposednici u SAD-u, barem što se tiče obradivog tla.
 
Nakon što ga je jedan od redditora pitao 'Hej, Bile! Zašto kupuješ toliko mnogo farmi?', Gejts mu je odgovorio da će uskoro porasti potražnja za biogorivom, kao i povećanom investicijom u nauku i agrikulturu.
 
"Moja investiciona grupa je to odlučila - nema veze sa klimatskim uslovima. Agrikulturni sektor je izuzetno važan. Uz produktivnije seme možemo izbeći uništenje šuma i pomoći Africi da se nosi sa klimatskim poteškoćama. Još ne znamo koliko će koštati biogoriva, ali ako uspemo da ih proizvedemo po niskoj ceni, rešićemo problem zagađenja kod aviona i kamiona", naveo je Gejts.
 
"The Land Report" je u januaru, podsetimo, otkrio da Gejtsovi imaju mnogo obradivog zemljišta u SAD-u sveukupne površine nešto veće od 979 kvadratnih kilometara koju čine manja zemljišta u Luizijani, Arkanzasu i Arizoni. Firma "Cascade Investment" na čijem je čelu Bil Gejts, kompanija koju naziva 'moja investiciona grupa' odbila je da komentariše kupovinu.
 
Ipak je sugerisala da sve ima veze sa održivom zemljoradnjom. "Cascade" ima udeo u "Beyond Meatu" i "Impossible Foods", kao i "John Deereu", kompaniji koja proizvodi privrednu opremu.
 
"Bill & Melinda Gates" Fondacija početkom godine je najavila osnivanje neprofitne organizacije koja će pokušati 'da ubrza razvoj manjih privreda u nerazvijenim zemljama uz naglasak na povoljnu mašineriju i alate pomoću kojih će privrednici moći da proizvode održive useve i priviknu se na uticaj klimatskih promena odnosno promena vremena.
 
Sintetičko meso
 
Druga pitanja dotakla su se održivosti ovakvih sistema, kao i potencijalnih rešenja - uključujući desalinizaciju (odsoljavanju) morske vode. Gejts je odgovorio:
 
"Imamo jako puno vode, ali problem je što je desalinizacija i transport do farmi jako skup proces. Svekupni iznos je previsok za agrikulturalnu primenu - novi sojevi semena mogu redukovati korišćenje vode, ali neka područja i dalje neće imati velike prinose", rekao je Gejts.
 
Takođe se dotakao "nišne tehnologije" koja bi, prema njemu, mogla imati veliku ulogu u borbi protiv klimatskih promena.
 
"Treba nam puno tehnologija - sintetičko meso, skladištenje energije, novi načini izrade građevnih materijala...cilj nam je da budemo otvoreni prema idejama koje na prvi pogled zvuče 'divlje'", rekao je on.
 
U intervjuu sa "MIT Technology Reviewom", Gejts tvrdi da društva sa povećanim prihodima treba da teže potpunoj zameni goveđeg mesa sintetičkim alternativama.
 
"Mislim da siromašne zemlje ne mogu da priušte veštački uzgojeno meso, dok bi po meni one bogate trebalo u potpunosti da pređu na sintetičku govedinu", rekao je.
  • Ivan

    01.04.2021 04:58
    Sinteticko meso???
  • Ja

    31.03.2021 13:27
    Istina al' malo sutra
    Vas komentar je krajnje zalostam, Vi pricate o nekakvoj revoluciji i to ovde i kako ste Vi upuceni u nesto a vecina Srbije ili Sveta nije. Manite se praznih prica, licemeri. Ako zelim da jedem meso i pijem mleko, ko mi to moze zabraniti i da li treba da mi zabrani? VI ste verovatno odrasli na kelju i vodi pa sad prosipate neku "pamet", sram Vas bilo i Vama slicnih . Odvratnik s slike kupuje da bih i dalje bio bitan faktor jer ima zesci problem s egom koji ocigledno ne moze da zadovolji jer je bolestan, umesto da se trudi da uziva u zivotu s decom unucima on voli da se igra boga i pokazuje pacerima kao sto ste vi da je neki humanista. Ovde nema ni trunke empatije, cim vidim sliku doticnog najezim se , a Vama zelim da i dalje zivite u iluziji i da osudjujete druge sto ne misle kao Vi , a da pritom niste ni malo iskreni prema sebi, a kamoli drugima.
  • Roberto

    31.03.2021 09:22
    Bil ne kupuje zemlju da bi nesto zasadio, nego da ne bi nista sadio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".