Bahati vozači u Belgiji dobijaju pisma drugih vozača koji su izazvali nesreće sa poginulim osobama

Svako ko prebrzo vozi u Belgiji i bude uhvaćen, uz novčanu kaznu dobija i pismo vozača koji je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je bilo poginulih, piše Gazet van Antverpen.
Bahati vozači u Belgiji dobijaju pisma drugih vozača koji su izazvali nesreće sa poginulim osobama
Foto: Pixabay
U tom pismu se izražava kajanje i tuga.
 
"Ako želimo nešto da preduzmemo u pogledu bezbednosti na putevima, nije dovoljno pisati novčane kazne. Uglavnom se radi o tome da ljudi razmišljaju o posledicama opasnog ponašanja u vožnji. Ovo pismo, uz novčanu kaznu, direktan je način da se to učini", rekao je ministar pravosuđa Belgije.
 
Emotivni pristup prilikom kažnjavanja osmislila je Flamanska fondacija za izučavanje saobraćaja, a naručeno je i istraživanje putem Katoličkog univerziteta u Levenu kako bi se utvrdilo deluje li ovaj pristup.
 
Bez popratnog pisma, novčana kazna nema previše uticaja na ponašanje u vožnji, pokazala je ta studija.
 
Međutim, čak četvrtina vozača je nakon pisma, uz kaznu, promenila svoje ponašanje u saobraćaju. Samo sa kaznom, odnosno bez pisma, taj procenat je mnogo niži.
  • Marija

    29.03.2021 17:33
    Odlicna ideja uvesti i kod nas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin