VIDEO: Statua Grete Tunberg od 28.000 evra izazvala polemiku

Otkrivanje statue Šveđanke Grete Tunberg, aktivistkinje za klimu, na jednom britanskom univerzitetu izazvalo je polemiku zbog njenog finansiranja.
Bronzani kip nazvan "Make a difference" (Napravi razliku) predstavlja 18-godišnju Šveđanku u prirodnoj veličini. Delo je umetnice Kristin Čarlsvort, postavljeno na Univerzitetu u Vinčesteru, na jugu Engleske.
 
Predstavnik univerziteta rekao da je ta institucija ponosna što je odala priznanje Greti Tunberg iako je ona za "mnoge sporna ličnost".
 
Izražavajući poštovanje prema Šveđanki, studentski sindikat je kritikovao što je statua plaćena 24.000 funti (28.000 evra), i zatražio da isti iznos bude podeljen službama za podršku studentima.
 
"Nalazimo se u kovid godini, mnogi studenti zapravo nisu imalu pristup kampusu, mnogi od njih pokušavaju da studiraju onlajn i zaista im je potrebna podrška", naveo je sindikat.
 
Univerzitet je odgovorio da nikakva sredstva nisu preusmerena sa "podrške studentima za finansiranje projekta".
 
Statua je "simbol naše posvećenosti borbi protiv ekološke i klimatske vanredne situacije", naveo je univerzitet koji je 2019. godine proglasio tu vanrednu situaciju i sebi postavio cilj ugljeničke neutralnosti do 2025. godine.
 
  • Hhhhh

    31.03.2021 13:27
    Sjajno
    Samo pranje Svetozara Miletića je koštalo 4milke dinara...
  • Boba

    31.03.2021 12:11
    Uh
    E, kad biste vi znali koliko mi plaćamo spomenike i ostale gluposti...
  • Djordje

    31.03.2021 11:19
    ha!
    Oni se jede oko 28000 eura, pih kakve stipse. Sta oni znaju kako se rasipaju milioni za statue.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".