Alabama zabranila jogu zbog neverovatnog razloga

Joga se do daljeg ne vraća u škole u američkoj saveznoj državi Alabami, nakon što su konzervativne grupe nastavile da vrše pritisak i ulažu prigovore zbog najave ukidanja ove zabrane.
Alabama zabranila jogu zbog neverovatnog razloga
Foto: Pixabay
Na javnoj raspravi u sredu dva predstavnika konzervativaca su izrazila zabrinutost da bi joga mogla da dovede do povećanja broja hinduista ili poveća praksu meditacije. Kao rezultat toga, predlog zakona nije pušten prema Sudskom odboru Senata Alabame.
 
"Cela ta predrasuda da ćete, ako se bavite jogom, postati hinduista je smešna. Jogom se bavim 10 godina i hrišćanin sam", rekao je demokrata Džeremi Grej, koji od 2019. godine pokušava da ukine ograničenje. 
 
Godine 1993. Odbor za obrazovanje u Alabami izglasao je zabranu prema kojom se školskom osoblju zabranjuje "korišćenje bilo kojih tehnika koje uključuju indukciju hipnotičkih stanja, meditaciju ili jogu".
 
Grej jogu želi da vrati u škole kao neobaveznu vannastavnu aktivnost.
 
"Sva nastava vezana za jogu biće ograničena isključivo na poze, vežbe i tehnike istezanja i disanja, a sve te tehnike koristiće engleska opisna imena umesto tradicionalnih imena sanskrita."
 
Beki Geriston, direktorka "Eagle Foruma" iz Alabame, rekla je da to nije potrebno jer učenici mogu da rade vežbe istezanja u školi.
 
"Ako se ovaj zakon usvoji, nastavnici će moći da uđu u učionice mlađih razreda i da im pokazuju duhovne vežbe, a to nije u skladu s pogledom roditelja", rekla je za AP.
 
Grej kaže da je o zabrani prvi put saznao nakon što je pokušao da drži jogu u školama. Kaže da bi deci trebalo omogućiti "sposobnost disanja, meditacije, vežbanja pažnje i učenje vežbi koje će im pomoći da ojačaju i fizički i mentalno".
  • Vlada

    09.04.2021 09:14
    @Marija

    A što ne bi bila kao neobavezna fizička aktivnost? U američkim školama postoje na desetine takvih aktivnosti od foto kluba do čirlidersica.
  • Marija

    07.04.2021 18:31
    Otkada je joga u školi
    A zašto bi joga trebalo da bude deo nastave u školama?
  • Milan

    05.04.2021 11:10
    Zar je vrsta religije bitna?
    A kao biti hriscanin je ok, a biti hinduista (ili bilo sta drugo) nije? Koje gluposti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin