Na aukciji razglednica sa Titanika

Razglednica koju je, samo nekoliko nedelja pre nego što je Titanik nestao u dubinama severnog Atlantika, napisao stariji radio-operater, prodaje se na aukciji. Očekuje se da će novi vlasnik morati da izdvoji više od 15.000 dolara.
Fotografija čuvenog prekookeanskog broda krasi prednju stranu razglednice, a na poleđini se nalaze reči koje je napisao Džek Filips svojoj sestri Elzi Filips, u martu 1912. godine, dok je čekao rezultate testova prve prave plovidbe broda, navodi se u opisu aukcijske kuće iz Bostona "RR Auction".
 
"Veoma zauzet, radio do kasno. Nadam se da ćemo krenuti u ponedeljak i stići u sredu posle podne u Soton. Nadam se da ste dobro. Čuo sam se sa Etel juče", napisao je Filips i potpisao se sa 'Voli vas Džek', piše "Indipendent".
 
Razglednica ima pečat Belfasta, grada u kojem je sagrađen Titanik.
 
Soton koji Filips pominje je skraćeni naziv za Sauthempton, engleski lučki grad iz kojeg je na svoje prvo i jedino putovanje krenuo Titanik.
 
Stariji radio-operater napunio je 25 godina tokom plovidbe, navodi aukcijska kuća, a na svom radnom mestu ostao je i nakon što je Titanik udario u santu leda kako bi se obratio za pomoć drugim brodovima dok voda nije počela da mu zapljuskuje noge.
 
Brod je napustio kada mu je kapetan rekao da je obavio svoju dužnost, ali kako se navodi u njegovoj biografiji u Britanskom nacionalnom arhivu, preminuo je u hladnoj vodi severnog Atlantika.
 
Razglednicu prodaje imanje Vere i Džona Gilespija, dugogodišnjih članova društva "Titanik" sa sedištem u Masačusetsu, rekao je Bobi Livingston, izvršni potpredsednik aukcijske kuće "RR Auction".
 
Očekuje se da razglednica na licitaciji dostigne cenu od 15.000 dolara. Aukcija je počela 26. marta i završava se u 14. aprila, dan uoči godišnjice tragedije.
 
"Džek Filips je tokom karijere poslao sestri stotine razglednica, često opisujući brod na kojem je u to vreme služio. Tek nekoliko razglednica bilo je o Titaniku", istakao je Livingston.
 
Iako je od 15. aprila 1912. godine, kada je Titanik potonuo, prošlo više od čitavog veka, suveniri sa broda i dalje su izuzetno popularni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.