VIDEO: Od 1. maja nove EU oznake za gume

EU oznaka za gume, uvedena u novembru 2012. kao obavezujuća nalepnica, pokazuje otpor kotrljanja (činilac potrošnje goriva), prianjanje na kiši i bučnost, a nova od maja 2021. je jasnija, interaktivnija i preglednija…
VIDEO: Od 1. maja nove EU oznake za gume
Foto: Pixabay
Autoportal.hr piše da su gume, odnosno pneumatici najvažniji automobilski deo, jer samo gumama, površinom četiri ljudska dlana, automobil dodiruje podloge (kolovoz). Tako se omogućava vožnja po željenoj putanji te osigurava upravljivost, stabilnost i kočenje automobila.
 
Gume u vožnji stvaraju otpor kotrljanja, koji direktno utiče na vozne karakteristike automobila te potrošnju goriva i buku, a istovremeno se troše. To je svojevrsno nužno zlo, jer stvara negativan rad (mehaničke gubitke), kojim se pogoršavaju performanse automobila i povećava potrošnja goriva. Otpor kotrljanja gume ne može se ukinuti, ali se može umanjiti.
 
Otpor kotrljanja čini 10 do 30 odsto otpora vožnje, u zavisnosti od brzine i nagiba kolovoza, angažuje toliko efektivne energije automobilskog motora te direktno utiče na potrošnju goriva.
 
Što je guma glađa i tvrđa, to stvara manji otpor kotrljanja, ali i lošije prianja. Posebno na mokrom i klizavom kolovozu. Prianjanje na kiši, koje stvara otpornost na proklizavanje i skraćuje zaustavni put, od izuzetne je važnosti za upravljanje i bezbednost vožnje.
 
Treća odlika automobilske gume je bučnost u vožnji, jer se pri kotrljanju gume vibracije i zvučni talasi, s kontaktne podloge, prenose u kabinu te utiču na komfor vožnje. Bučnost gume štetno deluje na životnu sredinu, pogotovo oko autoputeva. No, ona ne utiče na vozne karakteristike i bezbednost.
 
U novembru 2012. EU zakonodavstvo je propisalo da svaka guma mora da ima oznake koje pokazuju kakve karakteristike imaju automobilske gume po tim odlikama (otpor kotrljanja, prianjanje na mokrom i bučnost).
 
Otpor kotrljanja do sada se klasifikovao u sedam kategorija (A, B, C, D, E, F, G) s tim da je to bilo razdvojeno u dva područja, svako po tri gradacije - dobro (A, B, C) i loše (E, F, G). D je bilo prazno područje, svojevrsna tampon-zona. Bučnost se slikovito opisivala zvučnim talasima - jednim, dva i tri, uz kvantifikovanje maksimalnog intenziteta buke brojem decibela (dB).
 
Nova EU-oznaka, obvezujuća nalepnica na svakoj automobilskoj gumi, odnosno klasifikacija koja stupa na snagu 1. maja 2021, logičnija je i preglednija. Ocene otpora kotrljanja i prianjanja na mokrom kolovozu školski su podeljene u pet kategorija, s tim da je A najbolja. Kategorije A, C i E označene su bojama kao na semaforu - zeleno, žuto, crveno, a B i D su međuboje - svetlo zelena i narandžasta.
 
Po novom, nivo buke označava se sa A, B i C, od najmanje do najveće. Nova EU-oznaka uvodi i razdvojenu klasifikaciju za gume za sneg (simbol Triglava s pahuljicom) i led (šiljak s ledom). Dodatne informacija na nalepnici gume je oznaka tipa, s brojem artikla, prilagođena standardnoj prodajnoj mreži.
 
  • Иги

    14.04.2021 15:36
    Следећи корак је приказ брзине кретања на брзиномеру у бојама - зелена (до 50 km/h), жута (50-80 km/h) и црвена (преко 80 km/h). Тако је јасније, интерактивније и прегледније.
    Па ако би неког снимио радар, добио би казну да је возио жуто у насељеном месту где је ограничење зелено.
  • bljuc

    14.04.2021 09:28
    Korisnici sve gluplji pa zasto da ih onda zamaramo sa ciframa bucnosti u decibelima, ionako ne znaju sta su decibeli. Nego da im lepo to ofarbamo u boje, kao u vrticu. Razlika od samo jednog decibela ima znacajnu cujnost, a ovako, sa samo tri kategorije (A, B, C) nece biti moguce napraviti finu razliku medju gumama. Sada na trzistu imate gume koje su bucne od 67 do 74dB, to je daleko veci raspon nego sto ce moci da se obelezi ovim oznakama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".