Sapun od puževe sluzi ima snažna "anti-ejdž" i lekovita svojstva

Francuski preduzetnik je puževu sluz za izradu sapuna počeo da koristi prošle godine, a na tržište je gotov proizvod izbacio u decembru.
Sapun od puževe sluzi ima snažna "anti-ejdž" i lekovita svojstva
Foto: Pixabay
Sluzava penica klizi niz ruku mladog francuskog preduzetnika Damijena Desrošea (28), dok lagano trlja jednog od hiljadu puževa koje čuva u ograđenom vrtu svog dvorišta, a dobijenu tekućinu koristi za izradu sapuna koji je u decembru počeo da prodaje u lokalnim trgovinama.
 
Dok "ubire" sluz, ovaj bivši kompjuterski tehničar, koji je radio u vazduhoplovstvu, pojašnjava da je "sve u spretnosti i načinu na koji se trlja mekano puževo tkivo". Pritom napominje da se tim postupkom životinje ne ubijaju.
 
Desroše je odlučio da započne sa uzgojem puževa u gradu Vahanju na severu Francuske, jer se zasitio dosadašnjeg posla i poželeo da se "vrati prirodi".
 
"Jednom kad vidite kako se puževi ponašaju, shvatite da su to zapravo veoma drage životinjice", rekao je.
 
Dosad ih je uzgojio oko 60.000. Deo ih ulazi u svoju reproduktivnu fazu, pa ih Desroše premešta na veću površinu, a oko 4.000 ih drži u ograđenom prostoru i od njih "ubire" sluz. Jedan puž daje oko dva grama sluzi, što znači da mu, za proizvodnju 80 grama treba oko 40 puževa. Ta količina je dovoljna za proizvodnju 15 sapuna od 100 grama.
 
Iako prilično neuobičajena u zapadnoj kozmetici, puževa sluz se koristi u raznim korejskim kozmetičkim proizvodima, koji važe za vrlo delotvorne u sprečavanju i ublažavanju znakova starenja kože.
 
Desroše objašnjava da sluz sadrži molekule kolagena i elastina, koje imaju snažna "anti-ejdž" i lekovita svojstva. Dodaje da puževi koriste sopstvenu sluz kako bi popravili svoje oštećene kućice.
 
Mladi preduzetnik je kazao da mu je cilj da u prvoj godini proizvodnje na tržište izbaci 3.000 sapuna.

Teme

sapun

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".