VIDEO: Utvrđeno zašto se ljuljao neboder u Kini

Ljuljanje nebodera u kineskom gradu Šenženu verovatno je uzrokovano kombinacijom vetrova, podzemnih železničkih linija i promenljivim temperaturama, pokazuju preliminarne analize.
VIDEO: Utvrđeno zašto se ljuljao neboder u Kini
Foto: Pixabay (ilustracija)
Neboder SEG Plaza, visok skoro 300 metara, prvi put je počeo da se ljulja u utorak popodne, što je unutar zgrade izazvalo paniku i evakuaciju ljudi, kao i paniku na ulici u blizini.
 
U tom području nije bilo zemljotresa, a lokalne vlasti su saopštile da inženjeri nisu pronašli bilo kakve sigurnosne probleme u zgradi ili okolini. Ni nivo pomeranja nije premašio ograničenja predviđena građevinskim zakonima.
 
Kineski mediji su preneli da je preliminarna istraga, koju je potvrdilo odeljenje za upravljanje vanrednim situacijama provincije Guangdong, utvrdila da je pomeranje uzrokovano kombinacijom vetrova, dve podzemne železničke pruge ispod zgrade i toplijim vremenom.
 
U preliminarnim nalazima se navodi i da zgrada nema podešen prigušivač mase - ogroman uređaj nalik na klatno koji sprečava prekomerno njihanje.
 
To je 18. najviša zgrada u Šenženu, prema podacima kineskog Saveta za visoke zgrade.
 

Teme

kina
  • Scotch Bonnet

    23.05.2021 10:09
    Svi neboderi se ljuljaju, neki manje a neki više.
  • Genijalac

    22.05.2021 23:07
    Sva sreća ne zidaju kod nas!
    Verovatno možemo da pretpostavimo da angažuju svoje najbolje inžinjere u svojim metropolama da grade najviše zgrade na svetu ;-)
  • Gogi

    22.05.2021 22:47
    Ma dobio vrtoglavicu od sunca....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin