Na današnji dan: Rođen Sokrat, preminuo Kazanova, počela bitka za Midvej

Pregled značajnih dešavanja u Srbiji i svetu na današnji dan, 4. jun.
470. godine pre nove ere – Rođen je Sokrat, grčki filozof i jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji zapadnjačke filozofije.
 
1133 - Nemački kralj Lotar II (Lothair) krunisan je za rimskog cara tokom pohoda na Rim, koji je preduzeo da u Rim vrati prognanog papu Inoćentija II.
 
1783 - Francuski pronalazači braća Etjen i Žozef Mongolfje prvi put su javno prikazali letenje balonom punjenim zagrejanim vazduhom.
 
1798 - Umro je italijanski avanturista Đovani Kazanova de Saingalt. Tokom burnog života bio je sekretar kardinala, pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar, a u istoriju je ušao kao - neumorni ljubavnik.
 
1831 - Belgijski Kongres proglasio je princa Leopolda iz dinastije Saks-Koburg za prvog monarha nezavisne Belgije.
 
1867 - Rođen je finski maršal i državnik Karl Gustav Emil fon Manerhajm, predsednik Finske od 1944. do 1946. Između dva svetska rata po njegovoj zamisli je izgrađena "Manerhajmova linija" odbrane duž granice sa SSSR.
 
1916 - Kod Ljvova, u Prvom svetskom ratu počela je ofanziva ruskog generala Alekseja Brusilova, koja je znatno olakšala položaj saveznika na zapadnom frontu i u Italiji. Brusilov je u avgustu potukao trupe sila Osovine i zarobio 400.000 vojnika.
 
1920 - U dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante su posle Prvog svetskog rata potpisale mirovni ugovor s Mađarskom oduzevši joj teritoriju u okviru Austro-Ugarske. Oko 3,5 miliona Mađara ostalo je izvan matične zemlje, najviše u Rumuniji.
 
1941 - U egzilu u Holandiji umro je Fridrih Vilhelm II, pruski kralj i nemački car (1888-1918). Sprovodio je politiku ekspanzije Nemačke preko Balkana na Bliski i Srednji istok i učvršćivanja kolonijalnih poseda. U novembru 1918. primoran je da abdicira.
 
1942 - Počela je četvorodnevna bitka za pacifička ostrva Midvej, u kojoj su Amerikanci naneli prvi veliki poraz Japancima u Drugom svetskom ratu.
 
1943 - Vojnim pučem zbačen je sa vlasti predsednik Argentine Ramon Kastiljo.
 
1944 - Savezničke trupe ušle su u Rim u Drugom svetskom ratu.
 
1946 - General Huan Peron izabran je za predsednika Argentine. Oboren je s vlasti vojnim pučem 1955, od kada je živeo u egzilu. U zemlju se vratio 1973, kada je formirana peronistička vlada Hektora Kampore (Hector Campora) i ponovo je izabran za predsednika. Posle njegove smrti 1974. položaj predsednika preuzela je njegova supruga Izabela Peron (Isabel).
 
1971 - Umro je mađarski marksista i književni kritičar Đerđ Lukač. Bio je ministar u vladi Imre Nađa 1956, a posle njegovog pada privremeno je proteran u Rumuniju. Kasnije se povukao iz javnog života ("Istorija i klasna svest", "Razaranje uma", "Mladi Hegel").
 
1989 - Na prvim višepartijskim izborima u Poljskoj, nakon skoro 50 godina, opoziciona koalicija i alternativni sindikalni pokret "Solidarnost" nadmoćno su pobedili vladajuće komuniste, što je označilo kraj socijalističkog uređenja i sovjetske prevlasti u Poljskoj. Vođa "Solidarnosti" Leh Valensa u decembru 1990. postao je predsednik Poljske.
 
1989 - Kineske vlasti su tenkovima rasturile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje. Po zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, a po izveštajima većine svetskih medija, poginulo je više hiljada ljudi.
 
1991 - Komunistička vlada Fatosa Nanoa u Albaniji podnela je ostavku posle 20-dnevnog generalnog štrajka.
 
1993 - Savet bezbednosti UN odobrio je slanje naoružanih trupa u Bosnu radi zaštite šest "zona bezbednosti" (Sarajevo, Tuzla, Žepa, Srebrenica, Goražde i Bihać) sa ovlašćenjem da upotrebe oružje, a u slučaju potrebe, odobreno je dejstvo NATO avijacije.
 
1996 - Evropska raketa "Arijana 5" eksplodirala je 40 sekundi posle lansiranja.
 
2003 - Hrvatska vlada je na šest meseci suspendovala vizni režim za građane Srbije i Crne Gore, koji je bio na snazi 12 godina.
 
2003 - Na izborima u Togou predsednik Gnasingbe Ejadema osvojio je novi petogodišnji mandat. Na čelo države došao je vojnim udarom 1967. i važi za afričkog lidera koji najduže vlada.
 
2004 - U Rimu je umro poznati italijanski komičar Nino Manfredi, poslednji od čuvene četvorke italijanskih komičara koju su činili još Toto, Vitorio Gasman i Alberto Sordi.
 
2006 - Pobedom na predsedničkim izborima, bivši predsednik Alan Garsia vratio se na političku scenu Perua, pošto je njegova vlada 1980-ih godina svoj mandat završila ekonomskim krahom, nasiljem pobunjenika i optužbama za zloupotrebu položaja.
 
2017 - U terorističkom napadu u centru Londona, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, sedam ljudi je poginulo i 48 povređeno.
 
2018 - Na parlamentarnim izborima u Sloveniji većinu u Parlamentu je dobila Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše koji je imenovan za mandatara nove vlade. Slovenija je novu vladu dobila sredinom septembra, a nakon neuspeha SDS-a vladu je formiralo pet stranaka okupljenih u koaliciju oko Liste Marjana Šareca, novog slovenačkog premijera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".