FOTO: Merkelova, Bajden i Makron izrađeni od tastatura i monitora

U Kornvolu je postavljena džinovska skulptura u stilu spomenika Maunt Rašmor, izrađena od elektronskog otpada.
FOTO: Merkelova, Bajden i Makron izrađeni od tastatura i monitora
Foto: Pixabay (ilustracija)
Delo prikazuje lidere G7 i postavljeno je na plaži nasuprot hotela Karbis bej, gde se održavao samit.
 
Skulptura je nazvana Maunt Risajklmor s ciljem da ukaže na problem sa elektronskim otpadom.
 
Autor Džo Raš je rekao da se nada da će njegovo intriganto delo probuditi svest o tome koliko je važan probem odlaganja otpada.
 
"Ključna poruka je razgovarajte jedni sa drugima i sredimo ovaj nered", dodao je.
 
Na skulpturi su prikazani britanski premijer Boris Džonson, predsednik SAD Džozef Bajden, japanski premijer Jošihide Suga, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanski premijer Mario Dragi, kanadski premijer Džastin Trudo i nemačka kancelarka Angela Merkel.
 
Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, oko 53 miliona tona elektronskog otpada generisano je širom sveta 2019. godine, a do 2050. trebalo bi da količina bude više nego udvostručena.
 
 
Sama skulptura je u potpunosti napravljena od odbačene elektronike kao što su tastature, računarski monitori i ploče.
 
"Elektronski otpad je sve veći problem širom sveta i njegov uticaj na životnu sredinu je značajan. Ako se elektronski otpad pošalje na deponije može propuštati štetne hemikalije u zemlju i vodu ili, ako se spaljuje, isparenja ispuštaju hemikalije u vazduh, doprinoseći globalnom zagrevanju", rekao je Stiv Oliver, osnivač i izvršni direktor kompanije "MusicMagpie", koja je naručilac skulpture.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.