Trinaest godina popravljali kilometar turističke staze

Popularna turistička staza u Kaliforniji, Big Sur, koja među džinovskim sekvojama vodi kroz klisuru do vodopada visine 20 metara, trebalo bi da bude otvorena za posetioce.
Ova staza će biti otvorena nakon trinaestogodišnje popravke od požara koji je uništio taj kraj.
 
Dva miliona dolara je koštala obnova drvenih mostića, potpornih zidova, ograda, stepenica i oznaka za pešačenje, rekli su zvaničnici Državnih parkova Kalifornije i udruženja iz San Franciska "Save the Redwoods".
 
Precizirano je da su radnici zamenili i 385 kvadratnih metara asfalta i betona na stazi, uredili sedam prelaza preko potoka, ponovo poravnali stazu i napravili 70 metara dugačak pešački mostić sa kojeg je "dramatičan pogled na jarugu Fajfer Redvud krik".
 
Požar u toj oblasti oštetio je pešačku stazu nešto dužu od jednog kilometara koja se povezuje s drugom, formirajući petlju od ukupno dva kilometra što je bila najpopularnija pešačka staza u Big Suru.
 
Zvaničnici su rekli da je popravku odložilo to što je tokom 13 godina bilo još požara i odrona, te je kroz šumu sekvoja više puta za vozila bio zatvoren glavni državni put, neophodan za obavljanje radova.
 
Požari imaju ključnu ulogu u ekologiji planina regije Big Sur, bilo ih je na desetine i zapisani su svi od 19. veka, od kojih su mnogi posledica krčenja terena i vatri koje pale izletnici.
 
Izgorele su desetine hiljada hektara šume, a neki požari su trajali mesecima. Broj požara je opao od 1907. godine jer je Američka šumarska služba preuzela nadzor i upravljanje zemljištem.
 
U velikom požaru u Big Suru 2008. godine izgorelo je 53.000 hektara šume i 27 kuća, a ekonomija tog kraja zavisna od turista izgubila je trećinu očekivanog prihoda.
 
Kalifornijske sekvoje koje rastu u tom kraju imaju debelu, tvrdu koru, a lisnato granje je desetinama metara iznad površine tla, što ih štiti od požara i insekata, doprinoseći njihovoj dugovečnosti.
 
Stručnjaci smatraju da požar koristi sekvojama tako što uništava vrste koje im konkurišu u borbi za prostor, svetlost i hranljive materije iz zemljišta. Jedna studija iz 2010. godine je uporedila preživljavanje i regeneraciju sekvoje i srodnih vrsta, i zaključila da se posle požara sekvoje šire i jačaju.
  • Nikola

    15.06.2021 13:51
    Koji ste vi manipulanti.
  • /

    15.06.2021 13:39
    /
    zasadimo sekvoje a ne ova sibirska...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin