Dilojt: Skoro 80 odsto žena više radi od izbijanja pandemije

Od izbijanja pandemije korona virusa, 77 odsto žena se izjasnilo da im je obim posla povećan.
Dilojt: Skoro 80 odsto žena više radi od izbijanja pandemije
Foto: Pixabay
Više od polovine njih je u proteklih godinu dana iskusilo uznemiravanje ili neinkluzivno ponašanje na poslu, pokazao je Dilojtov globalni izveštaj "Women at Work: A global outlook".
 
Povećanje obima posla i kućnih obaveza tokom pandemije izazivaju duboko nezadovoljstvo među zaposlenim ženama, a izveštaj, koji je rađen u 10 zemalja među 5.000 žena, ukazao je na to da ovo povećanje odgovornosti ima pogubne efekte na zaposlene žene, jer danas 51 odsto njih sa manje optimizma gleda na svoju karijeru u budućnosti, saopštio je Dilojt.
 
Većina ispitanica planira da napusti sadašnjeg poslodavca u roku od dve godine, dok će skoro četvrtina možda zauvek napustiti posao.
 
Osim toga, ispitane žene su pokazale i pad kod mentalnog zdravlja za 35 procentnih poena i motivacije na poslu za 29 procentnih poena u poređenju sa periodom pre pandemije, navodi se u Dilojtovom izveštaju.
 
Istraživanje stavova 5.000 žena iz 10 zemalja pokazalo je da je rodna ravnopravnost nazadovala tokom pandemije, potirući godine sporog, ali stabilnog napretka.
 
Žene takođe preuzimaju više odgovornosti u upravljanju poslovima u domaćinstvu, kao i poslovima koji se odnose na negu drugih lica: 59 odsto je reklo da troši više vremena na obaveze u domaćinstvu, 35 odsto provodi više vremena brinući se o deci, a 24 odsto je navelo da više vremena provodi za negu drugih lica koja zavise od njih.
 
Samo jedna trećina žena smatra da je njihovo mentalno zdravlje danas dobro ili izuzetno dobro, u poredjenju sa 68 odsto pre pandemije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin