SAD vraćaju Iraku 17 hiljada drevnih artefakata ukradenih tokom invazije 2003. godine

SAD vraćaju više od 17 hiljada drevnih artefakata ukradenih i prokrijumčarenih iz Iraka nakon invazije 2003. godine, uključujući 3.500 godina staru glinenu ploču s delom Epa o Gilgamešu.
SAD vraćaju Iraku 17 hiljada drevnih artefakata ukradenih tokom invazije 2003. godine
Foto: Youtube (History, Screenshot)
Brojne artefakte uništila je ili prokrijumčarila i Islamska država, koja je kontrolisala trećinu Iraka od 2014. do 2017, pre nego što ju je iračka vojska porazila uz pomoć saveznika.
 
Američke vlasti nedavno su postigle dogovor s Bagdadom o vraćanju predmeta oduzetih od trgovaca i muzeja u Sjedinjenim Državama, saopštili su iz iračkog ministarstva kulture i ministarstva spoljnih poslova.
 
"Vlada SAD-a zaplenila je neke od artefakata i poslala ih u iračku ambasadu. Važna ploča s Epom o Gilgamešu biće vraćena u Irak sledećeg meseca, nakon što se dovrše pravne procedure", rekao je ministar kulture Hasan Nadhim za Rojters.
 
Vraćaju i druge ploče ispisane klinastim pismom
 
Američke vlasti zaplenile su ploču 2019. godine, nakon što je prokrijumčarena, prodata na aukciji trgovcu umetninama u Oklahomi i izložena u muzeju u Vašingtonu, objavilo je ministarstvo pravosuđa SAD, navodeći da je sud prošlog meseca naložio oduzimanje ukradene umetnine.
 
U odluci suda navodi se da je američki trgovac starinama kupio ploču 2003. godine od londonskog trgovca.
 
Ep o Gilgamešu je 3.500 godina stara sumerska priča koja se smatra jednim od prvih književnih dela na svetu.
 
Ministar Nadhim je rekao da se vraćaju i druge ploče ispisane klinastim pismom.
 
Još uvek nedostaje hiljade artefakta
 
Drevno nasleđe Iraka desetkovano je sukobima, uništavanjem i pljačkom, posebno od 2003. godine, a hiljade artefakata još uvek nedostaje.
 
Nakon 2014. godine Islamska država, koja je propovedala ekstremističko tumačenje islama, plenila je i uništavala istorijske znamenitosti u, kako je ocenio UNESCO, "industrijskim" razmerama, koristeći krijumčarsku mrežu na Bliskom istoku i šire za finansiranje svojih operacija.
 
Uz pomoć međunarodnih agencija iračke vlasti pokušavaju da pronađu, vrate i sačuvaju svoje vredne artefakte.

Teme

irak
  • Pera

    04.08.2021 22:11
    Ma odkud sad to,Amerikanci su posteni nebi oni tako nesto,cuj ukrali.
  • Mile rent-a mozak

    04.08.2021 16:04
    Mogli bi i nama da vrate deo zemlje ukradene bombardovanjem 99. Ne zaboravimo da mi sanjamo snove čitavog sveta i da američka ambasada odaje počast svima nama snimajući lepe spotiće. A šta je Godfri danas jeo možete videti ako zapratite njegov kanal.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.