Keopsova solarna lađa prebačena u Veliki muzej Egipta

Solarna lađa egipatskog faraona Keopsa, stara oko 4.600 godina, prebačena je u Veliki muzej Egipta, koji će uskoro biti otvoren u blizini piramida u Gizi, saopštilo je Ministarstvo za antikvitete.
Pošto je specijalnim vozilom prošla kroz ulice Gize, Keopsova lađa, otkrivena 1957. godine u južnom uglu Velike piramide, završila je svoje dugo putovanje do Velikog muzeja Egipta, navelo je ministarstvo.
 
Velika piramida u Kairu, poznata i kao Keopsova piramida, najveća je od tri piramide u Gizi i u njoj se nalazi Keopsova grobnica.
 
Solarne lađe su inače sahranjene u jamama pored kraljevskih grobnih odaja, jer imaju zadatak da pokojnike prevezu u zagrobni život.
 
Keopsova lađa dugačka je 42 metra i teška 20 tona. Predstavlja najstariji izrađeni drveni predmet u istoriji čovečanstva, dodalo je Ministarstvo za antikvitete.
 
 
Lađa je prevezena specijalnim vozilom belgijske proizvodnje.
 
Putovanje je trajalo je 10 sati, preneli su egipatski mediji.
  • Deagan

    11.08.2021 10:42
    Ah
    Taj muzej je otvoren pre nekoliko meseci kad su prevožene mumije i sarkofazi nekoliko faraona.Bio vatromet, svetlosni spektakl (ima na you tube).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.