Špansko selo traži da se ćaskanje ispred kuća stavi na listu Uneska

Gradonačelnik sela Algar na jugu Španije zatražio je da tradicija večernjih razgovora na otvorenom, koji se tokom leta upražnjavaju širom te zemlje, bude svrstana na listu Uneska.
Špansko selo traži da se ćaskanje ispred kuća stavi na listu Uneska
Foto: Pixabay
Izjavio je da je ova vrsta komunikacije "suprotna od one na društvenim mrežama", kao i da je dobra za mentalno zdravlje građana.
 
Kako je rekao gradonačelnik Algara, Hoze Karlos Sančes, cilj je da se vekovima star običaj da se, kada dnevna vrućina počne da popušta, na ulicu iznose stolice radi razgovora, "zaštiti od pretnji društvenih mreža i televizije".
 
"Ovo je suprotno društvenim mrežama. Reč je o razgovoru oči u oči", rekao je Sančes, koji je nedavno podneo prijavu Unesku.
 
On je za britanski "Gardijan" dodao i da večernja ćaskanja nisu onakva kao što su nekada bila.
 
"Zato želimo da svi izađu ispred svojih kuća na razgovor na otvorenom, umesto da skroluju po Fejsbuku ili gledaju televiziju", objašnjava Sančes.
 
On tvrdi da tradicionalni razgovori na otvorenom donose brojne benefite, kao što je ušteda energije, jer ljudi tokom nekoliko sati gase klima uređaje, ali i psihičko opuštanje.
 
Oko 1.400 stanovnika Algara s odobravanjem je primilo inicijativu gradonačelnnika.
 
"Do sada nisam čuo nikakve kritike, svi komentari su bili veoma pozitivni", rekao je Sančes.
 
U međuvremenu, njegova misija privukla je pažnju javnosti, pa su mediji širom zemlje izveštavali o malom selu koje se nalazi između dva parka prirode u južnoj Španiji.
 
"U Madridu su čuli za Algar, u Barseloni takođe, kao i u mnogo drugih regiona. Tako smo obezbedili publicitet za našu opštinu", istakao je Sančes.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin