Na današnji dan: Rođen Mihailo Obrenović, potpisan vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine

Šta se dogodilo na današnji dan u Srbiji i svetu?
Na današnji dan: Rođen Mihailo Obrenović, potpisan vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine
Foto: FoNet/AP
1669 - Venecija je predala Otomanskom carstvu ostrvo Krit, ne uspevši da odbrani najveći tamošnji grad Iraklion koji je bio pod otomanskom opsadom od 1648.
 
1768 - Rođen je pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan, prvi romantičar u francuskoj književnosti. Kao tvorac francuskog modernog stila, bio je uzor novim generacijama pisaca ("Duh hrišćanstva", "Načeze", "Memoari s onu stranu groba").
 
1781 - Španski doseljenici u Americi su osnovali "Grad naše gospe kraljice anđela" (El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles), današnji Los Anđeles.
 
1823 - Rođen je Mihailo Obrenović, knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. kada je ubijen u Košutnjaku. Tokom vladavine izvršio je značajne reforme u državnoj upravi i vojsci, osnovao je Narodni muzej i Narodno pozorište.
 
1824 - Rođen je austrijski kompozitor i orguljaš Anton Brukner, kasnoromantičar koji je stvarao pod uticajem Ludviga van Betovena i Riharda Vagnera. Komponovao je devet simfonija, osam misa, kantate.
 
1870 - Francuska je postala republika, čime je okončano Drugo carstvo Šarla Luja Napoleona III. Car je svrgnut s vlasti posle teškog poraza u bici kod Sedana 2. septembra 1870. u Francusko-pruskom ratu.
 
1886 - Poglavica Apača Džeronimo, vođa poslednje velike pobune američkih Indijanaca protiv belih porobljivača, predao se u kanjonu Skeleton u Arizoni američkom generalu Nelsonu Majlsu.
 
1907 - Umro je norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grig, koji je u svetu afirmisao norvešku muziku (orkestarska svita "Per Gint", Klavirski koncert u a-molu).
 
1929 - Nemački dirižabl "Grof Cepelin" je okončao putovanje oko sveta koje je trajalo devet dana 20 sati i 23 minuta. U tom "vazdušnom brodu" je bilo 40 članova posade i 14 putnika.
 
1944 - Britanske i kanadske trupe oslobodile su u Drugom svetskom ratu belgijske gradove Brisel i Antverpen.
 
1963 - Umro je francuski državnik i finansijski stručnjak Rober Šuman, tvorac "Šumanovog plana" 1950, na osnovu kojeg je 1952. osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik, prethodnica Evropske unije.
 
1965 - U Gabonu je umro alzaški lekar, filozof, teolog, muzičar i humanista Albert Švajcer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952. za humanitarni rad. Kao muzičar doprineo je novoj interpretaciji Bahove muzike.
 
1970 - U Čileu je Salvador Aljende Gosens, kao prvi marksista na zapadnoj hemisferi, izabran za šefa države. Ubijen je u septembru 1973. u puču čileanske armije.
 
1972 - Na Olimpijskim igrama u Minhenu američki plivač Mark Spic osvojio je sedmu medalju i time postavio rekord u osvojenim medaljama na jednoj Olimpijadi.
 
1974 - SAD su kao poslednja zemlja Zapada uspostavile diplomatske odnose s Nemačkom Demokratskom Republikom.
 
1975 - Izrael i Egipat su u Ženevi potpisali sporazum o povlačenju izraelskih trupa sa Sinaja i uspostavljanju neutralne, "tampon-zone" UN na poluostrvu.
 
1989 - Umro je francuski pisac Žorž Simenon, autor kriminalističkih romana o inspektoru Megreu.
 
1992 - Bivši predsednik Bugarske Todor Živkov, smenjen 1989, osuđen je na sedam godina zatvora zbog pronevere državnih fondova.
 
1995 - Pod geslom "Ujedinjeni Jerusalim je naš", Izrael je započeo 15-mesečnu proslavu 3.000. godišnjice proglasa kralja Davida o tom gradu kao prestonici jevrejskog naroda.
 
1997 - U eksploziji tri bombe u Jerusalimu poginulo je sedam i ranjeno 200 ljudi.
 
1998 - Tribunal UN za ratne zločine u Ruandi je bivšeg premijera Žana Kambanda osudio na doživotni zatvor zbog uloge u genocidu tokom rata 1994.
 
1999 - Na referendumu o budućem statusu Istočnog Timora, 78,5 odsto stanovništva glasalo je za nezavisnost od Džakarte, dok je svega 21 odsto podržalo autonomiju pod indonežanskom upravom. Proindonežanske snage su potom izazvale sukobe u kojima su poginule stotine ljudi, a desetine hiljada su napustile glavni grad Dili.
 
2001 - Mahendra Čadri, prvi etnički Indijac koji je bio premijer Fidžija, izabran je za poslanika, zajedno sa Džordžom Spejtom, koji je 16 meseci ranije oborio Čadrijevu vladu.
 
2002 - Umro je francuski pijanista poljskog porekla Vlado Perlemuter. Zapažen je po izvođenju dela francuskih kompozitora Morisa Ravela i Gabriela Forea, sa kojima je studirao.
 
2006 - Umro je glumac Petar Banićević, član Narodnog pozorišta u Beogradu od 1954. godine gde je ostvario više od 50 uloga. Igrao je u dvadesetak filmova i u više od 50 televizijskih drama i serija. Predavao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i na univerzitetu "Braća Karić" u Beogradu.
 
2008 - Umrla je francuska fotoreporterka Fransoaz Demilder, prva žena koja je osvojila "Nagradu za fotografiju godine" World Press Photo, 1977. Izveštavala je iz ratova u Vijetnamu, Kambodži i Libanu.
 
2009 - Ustavni sud Gabona je potvrdio izbor Ali Bonga Ondimbe za šefa države što je izazvalo nerede i uvodjenje policijskog časa.
 
2017 - Na samitu zemalja grupe BRIKS, u kineskom gradu Sjamen, zemlje članice (Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika) dogovorile su se da se zajedno bore protiv svih oblika terorizma i u deklaraciji osudile šestu nuklearnu probu Severne Koreje.
 
2020 - U Vašingtonu su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali odvojene Sporazume o normalizaciji ekonomskih odnosa, uz posredovanje predsednika SAD Donalda Trampa. Sporazum se za dve zemlje razlikuje u tački koja se tiče diplomatskih odnosa sa Izraelom, Srbija je prihvatila da prebaci ambasadu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael su dogovorili uzajamno priznanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".