Najčešće greške vozača u održavanju automobila

Svi vozači prave greške, a koje su neke od najčešćih, šta mogu prouzrokovati, ali i na koji način se mogu rešiti?
Neredovna zamena ulja
 
Motorno ulje je glavno za normalan rad i očuvanje motora. Posle određenog vremena, ono gubi svoja svojstva i potrebnu viskoznost što se negativno odražava na pokretne delove motora. Zato morate da znate koji je optimalan period za zamenu ulja u vašem vozilu, a ukoliko najčešće vozite kraćim relacijama, znajte da ovaj interval treba dodatno da skratite.
 
Zaboravljanje na svećice
 
Svećice imaju ograničeni vek trajanja. Ako se nakon toga ne zamene, mogu da prouzrokuju povećanje potrošnje goriva, nepravilan rad motora, teže startovanje i slabije ubrzanje. Proverite u servisnoj knjižici ili kod majstora, posle koliko pređenih kilometara vaše svećice treba da se zamene.
 
Zapušen filter
 
Filter vazduha treba da se menja na svakom malom servisu (ili da se čisti zavisno od tipa). On je tu da spreči da nečistoće dođu do motora, pa se posle određenog vremena one nagomilaju na ovaj deo. Tada manje vazduha stiže do motora, što direktno utiče na njegove performanse koje tada znatno oslabe, a povećava se i potrošnja goriva. Na svakih 6-7.000 km proverite stanje i po potrebi zamenite ovaj deo.
 
Neredovna provera pritiska
 
Neodgovarajući pritisak u pneumaticima loše se odražava na njihove performanse, povećava potrošnju goriva i utiče na ubrzano i neravnomerno trošenje guma, a samim tim i na loše držanje vozila na putu. Zato najamnje jednom mesečno podesite pritisak u gumama.
  • Dragan

    11.09.2021 08:48
    Ah
    Najveća greška je što uzimaju volan u ruke.Tvrdim da 50% je položilo uz falsifikat ili kupilo ispit.
  • Jaa

    10.09.2021 21:50
    a benzin sve skuplji
  • Uroš

    10.09.2021 21:15
    Pitam se
    Jel ovo Okanović iz Komiteta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin