Gde se najlakše, a gde najteže dobija vozačka dozvola

Prema istraživanju koje je sproveo Zutobi, stranica posvećena edukaciji vozača, najteže je dobiti vozačku dozvolu u jednoj nama susednoj zemlji.
Gde se najlakše, a gde najteže dobija vozačka dozvola
Foto: 021.rs
Zutobi je objavio listu koja pokazuje koliko je teško u nekoj zemlji postati vozač, a kriterijumi su bili potreban broj sati teorije i vožnje, troškovi polaganja ispita, uzrast u kome kandidat sme da polaže, kao i potrebne potvrde koje treba pribaviti.
 
Zatim je na osnovu pribavljenih podataka napravljena rang lista 30 zemalja u kojima je najlakše postati vozač i 30 u kojima je znatno teže dobiti dozvolu.
 
Ukoliko se pitate gde je svrstana Srbija, razočaraćete se, jer naše zemlje nema među 60 rangiranih.
 
Ipak, zanimljivo je da se među pet država u kojima će se kandidati najviše pomučiti da dođu do vozačke, čak tri nama susedne zemlje.
 
Na prvom mestu po težini dobijanja vozačke dozvole nalazi se Hrvatska sa 1,96 bodova od mogućih 10. Ovako lošu poziciju na listi zaslužila je zbog visine troškova te strogih kriterijuma na ispitu. Zutobi navodi kako Hrvati u auto-školi provodu u proseku oko 85 sati kao i da su im potrebna razna medicinska odobrenja. Sajt spominje i troškove dobijanja vozačke dozvole koji okvirno iznose nešto preko 1.000 evra.
 
Na drugom mestu nalazi se Brazil sa 3,21 bodom od 10. U toj zemlji kandidati imaju obaveznih 60 sati škole i takođe moraju proći više medicinskih pregleda. Troškovi dobijanja vozačke dozvole prosečno iznose oko 250 evra.
 
Treća zemlja po težini dobijanja vozačke je još jedan naš sused - Mađarska (3,59 bodova od 10, troškovi 100 evra), četvrti je Bahrein (3,62 boda od 10, troškovi 430 evra), a peta Crna Gora (3,79 bodova od 10, 285 evra).
 
Zutobi navodi i u kojim je zemljama najlakše dobiti vozačku.
 
Prvi na popisu je Meksiko (9,48 bodova od 10) gde u većini slučajeva građani polažu samo teoriju i ne treba da prolaze kroz praktičan deo ispita. Do 2018. godine čak nije bilo ni teorijskog testa.
 
U prvih pet, pored Meksika su još Katar (7,39 bodova), Letonija (7,03 boda), SAD (6,95 bodova) i Kanada (6,93).
 
Kompletan spisak zemalja u kojima se najlakše i najteže stiče vozačka dozvola, kao i rang liste, možete pronaći OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".