Miris vagine osvaja galeriju Tejt

Jedan od najkontroverzinijih umetničkih projekata ove godine 11. oktobra u galeriju Tejt u Londonu, gde će američka "umetnica mirisa" Anika Ji predstaviti svoj novi projekat.
Umetnica u svojim radovima koristi mirise da bi kritikovala patrijarhalni sistem vrednosti, piše "Gardijan". Umesto stalnog povlađivanja pohotnim muškim pogledima kroz slike i skulpture golih žena, dužnost umetnosti je, prema njenom mišljenju, da istražuje ono što ona zove "patrijarhalnim strahom" od mirisa žene.
 
Ji je za potrebe izložbe zamolila 100 svojih ženskih i muških kolega da joj doniraju briseve, pa su neki uzeli briseve usta, a neke žene briseve svojih vagina. 
 
Ji je ove uzorke iskoristila kako bi uzgojila bakterije u petri posudama, zatim analizirala molekule mirisa iz prikupljanih bakterija, pa te podatke pretvorila u formulu iz koje je dobila hemikaliju, sličnom procedurom kojom nastaju parfemi.
 
Nakon toga se rezultat oslobađa u vazduhu galerijskog prostora kroz raspršivač mirisa.
 
Njena umetnost ne nailazi uvek na odobravanje.
 
"To ljudima lomi mozak, a naročito mladim ljudima kojima predajem. Čujem ih kada kažu: 'Kako je ona uopšte moguća?' Nikome ne bih preporučila svoj put, jer on je veoma, veoma rizičan", kaže Janika Ji.
  • Čika Pizda

    12.10.2021 12:55
    Sapun
    Povoljno prodajem sapun sa mirisom p.
    Dovoljno je da nedelju dana ne skidate celofan sa pakovanja. Miris p. će postajati sve jači i jači, a galerija Tejt će bankrotirati.
  • Degustator

    11.10.2021 09:11
    I miris i ukus
  • Vule

    10.10.2021 23:10
    Bice skoro
    Propast sveta..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin