Na današnji dan: Nacisti streljali kragujevačke đake

Pregled najznačajnijih događaja na današnji dan, 21. oktobar, u svetu i kod nas.
Na današnji dan: Nacisti streljali kragujevačke đake
Foto: 021.rs
1422 - Umro je francuski kralj Šarl VI, koji je vladao 42 godine. U početku vladavine nazivan je "Šarl Voljeni" (le Bien-Aime), a od 1392, posle nekoliko napada ludila dobio je nadimak "Šarl Ludi" (le Fou). Tokom njegove vladavine Englezi, predvođeni kraljem Henrijem V, 1415. naneli su težak poraz francuskim trupama u bici kod Azenkura i osvojili severnu Francusku sa Parizom.
 
1760 - Rođen je japanski slikar Kacušika Hokusaj, glavni predstavnik realizma u japanskom slikarstvu. Slikao je scene iz svakodnevnog života i predele, uključujući čuveni ciklus "Trideset pogleda na Fudžijamu".
 
1772 - Rođen je engleski pisac i mislilac Semjuel Tejlor Kolridž. Postavio je filozofske i teorijske osnove engleskog romantizma, a njegovo delo, iako malo po obimu, snažno je uticalo na evropsko pesništvo 19. veka ("Književna biografija", "Stari mornar", "Kublaj Kan", "Kristabela", zajednička zbirka pesama sa Vordsvortom "Lirske balade").
 
1805 - U bici kod Trafalgara Britanci pod Horacijom Nelsonom porazili su francusko-špansku flotu, a da nisu izgubili nijedan brod. U bici je smrtno ranjen legendarni britanski admiral, a pobeda je Engleskoj obezbedila prevlast na moru za ceo naredni vek.
 
1833 - Rođen je švedski hemičar, industrijalac i pronalazač Alfred Bernard Nobel. Pronalaskom dinamita 1867. stekao je veliko bogatstvo čiji je deo zaveštao fondu za nagrade za vanredna dostignuća u fizici, hemiji, medicini, književnosti i zalaganju za mir.
 
1879 - Tomas Edison izvršio je u laboratoriji u Nju Džersiju probu svog najnovijeg izuma - sijalice sa grafitnim nitima. Sijalica je svetlela čitavih 13 časova.
 
1917 - Rođen je američki trubač, pevač, kompozitor i šef orkestra Džon Birks "Dizi" Gilespi, jedan od najboljih trubača i improvizatora u istoriji džeza. Imao je presudnu ulogu u stvaranju "bi-bap" muzike.
 
1938 - Japanske trupe su posle nekoliko meseci bombardovanja zauzele kineski grad Kanton.
 
1941 - Nemci su u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu streljali više od 7.000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije.
 
1944 - Američke trupe su zauzele Ahen, prvi veći nemački grad koji su u Drugom svetskom ratu osvojili saveznici.
 
1945 - Na izborima u Francuskoj prvi put su glasale žene.
 
1950 - Kineske trupe počele su okupaciju Tibeta.
 
1969 - Vili Brant je formirao koalicionu vladu socijaldemokrata i liberala, i postao prvi socijaldemokratski kancelar Zapadne Nemačke. Vodio je politiku popuštanja zategnutosti u svetu, posebno u odnosima s istočnoevropskim zemljama, a njegova "istočna politika" je doprinela stabilizaciji prilika u Evropi.
 
1969 - Umro je američki pisac Žan Luj Keruak, poznat kao Džek Keruak, najpoznatiji romansijer bitničkog pokreta pedesetih godina 20. veka ("Na putu", "Podzemljaši", "Doktor Saks", "Anđeli pustoši").
 
1984 - Umro je francuski filmski režiser Fransoa Trifo, jedan od tvoraca "novog talasa" francuskog filma. Svetsku slavu je stekao prvim filmom "400 udaraca" (1959), ("Žil i Džim", "Američka noć", "Pucajte na pijanistu", "Poslednji metro").
 
1986 - SAD su naredile grupi od 55 sovjetskih diplomata da napuste zemlju do 1. novembra kao odgovor na proterivanje petorice američkih diplomata iz Moskve.
 
1990 - U Bejrutu je, zajedno sa članovima porodice, ubijen vođa libanske Nacionalne liberalne partije i jedan od lidera hrišćanske zajednice u Libanu Deni Šamun.
 
1991 - Na osnovu odluke Predsedništva SFR Jugoslavije jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile su Sloveniju.
 
1994 - SAD i Severna Koreja su potpisale sporazum prema kojem će Pjongjang zamrznuti i potom napustiti nuklearni program.
 
1997 - Milo Đukanović, premijer Crne Gore, pobedio je na predsedničkim izborima Momira Bulatovića, dotadašnjeg predsednika, koji je imao podršku predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Time je znatno smanjen Miloševićev uticaj u Crnoj Gori, a novi predsednik je svoju politiku usmerio na izdvajanje te republike iz jugoslovenske federacije.
 
2001 - Jugoslovenski general u penziji Pavle Strugar doborovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, pred kojim je optužen za kršenje zakona i običaja rata na području Dubrovnika 1991. Bio je prvi oficir bivše Jugoslovenske narodne armije koji se dobrovoljno predao ovom sudu i osuđen je na osam godina zatvora.
 
2003 - U seriji velikih požara koji su zahvatili šume i naselja u okolini Los Anđelesa i San Dijega (južna Kalifornija), poginule su 22 osobe, izgorelo je više od 300.000 hektara šume i oko 3.500 kuća.
 
2005 - Umrla je Širli Horn, džez pevačica i dobitnica nagrade "Gremi", poznata po svojim intimnim, šapućućim vokalima i po virtuoznom sviranju na klaviru.
 
2007 - Umrla je britanska glumica Debora Ker, jedna od najvećih holivudskih glumica pedesetih godina. Među njenim najpoznatijim filmovima su "Odavde do večnosti", "Kralj i ja", "Quo Vadis" i "Nezaboravna ljubavna priča". Igrala je sa poznatim glumcima među kojima su Bert Lankaster, Jul Briner, Keri Grant.
 
2007 - Na vanrednim parlamentarnim izborima u Poljskoj, Partija prava i pravde (PiS) predvođena evroskeptikom Jaroslavom Kačinjskim dobila je apsolutnu većinu. Na izbore je izašlo 55,3 odsto od 30,5 miliona registrovanih birača.
 
2011 - Umro je Antonio Kasese, italijanski pravnik, specijalista za međunarodno javno pravo, prvi predsednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (od 1993. do 1997.)
 
2014 - Jugoslovenska glumica, najveća tragičarka svog doba i članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja, Marija Crnobori, preminula je u 96. godini.
 
2019 - U Švajcarskoj je uhapšen Zoran Pantić, osuđen za ubistvo šestočlane bošnjačke porodice iz Teslića, koji je 24 godina ranije pobegao iz zatvora u Bjeljini.
  • Vule

    21.10.2021 21:43
    Ajmo ponovo, ovde skolsku decu nisu streljali nacisti nego obicni nemacki gradjani koji su bili regrutovani u redovnu vojsku-wermaht.
    Nacisti su isli u SS jedinice, tzv. WafenSS
  • Vule

    21.10.2021 20:08
    Masakr su izvrsile jedinice vermahta, redovne vojske nemacke drzave, koju su cinili obicni , regrutovani nemacki gradjani
    Inace nacisti su cinili ss jedinice, tzv wafen ss koji je bio vojno krilo nacisticke partije.
    Tako da nemojte da lazete, uvredljivo je.
  • Mile rent-a mozak

    21.10.2021 17:27
    I Toma grobar osnovao Srpsku naprednu stranku. Upisao se kao predsednik stranke, a ostavio potpredsedničko mesto za nestalo lice u javnosti, koje je vaskrslo posle 30 dana. Ostalo će istorija izbrisati jednog dana. Reč je o 2008 god.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".