Počelo suđenje Mateu Salviniju, svedočiće i Ričard Gir

U Palermu je počelo suđenje bivšem italijanskom ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju, optuženom za nezakonito blokiranje migranata na moru.
Američkom glumcu Ričardu Giru, čiji je dolazak na sud zatražila španska nevladina organizacija Open Arms, koja je upravljala blokiranim spasilačkim brodom i koja je građanska strana u sudskoj parnici, biće dozvoljeno da svedoči, naveo je sud i dodao da će svedočiti i bivši italijanski premijer Đuzepe Konte.
 
Suđenje Salviniju, kojem preti do 15 godina zatvora, zvanično je počelo 15. septembra, ali je nastavak odmah odložen. Današnje ročište pretežno je bilo proceduralno i trajalo je manje od tri sata. Naredno ročište je zakazano za 17. decembar.
 
Salvini, lider ekstremno desničarske stranke Liga, odmah posle današnjeg ročišta, ironično je rekao da suđenje ne može da bude ozbiljno ako je na sud pozvana holivudska zvezda, koja treba da svedoči o njegovom animozitetu prema migrantima.
 
Predstavnici organizacije Open Arms su naveli da suđenje nema političku pozadinu.
 
"Spasavanje ljudi nije zločin, već obaveza, ne samo za kapetane brodova, već i za celu državu", navela je organizacija.
 
Salvini je optužen za zloupotrebu položaja, jer je zabranio iskrcavanje 147 migranata koje je spasla nevladina organizacija Open Arms u avgustu 2019. godine. Salvini je šest dana odbijao da odobri iskrcavanje migranata, a brod se na kraju usidrio kod Lampeduze pošto su se pogoršali uslovi na brodu.
 
Migrantima je tada bilo dozvoljeno da se iskrcaju samo posle naloga sicilijanskog pravosuđa, nakon inspekcije na brodu koja je potvrdila ozbiljnost zdravstvene situacije.
 
Poznat po svojim kontroverznim izjavama, posebno o imigraciji, Salvini je tada govorio da je delovao za dobrobit Italije. Salvini (48) je bio ministar unutrašnjih poslova od juna 2018. do septembra 2019. u vreme prve vlade Đuzepea Kontea.
  • Drum

    23.10.2021 22:20
    Ja bih pitao te iz Open Arms i Ričarda, da li oni mogu da uđu u neku državu bez putnih isprava?

    Koliko mi je poznato, prelazak granice ili ulazak u državu bez odobrenja je krivično delo i graničari imaju dozvolu i da pucaju.

    Ako migranti mogu da uđu na divlje u neku državu, zašto mi onda vadimo pasoš, vizu, čekamo na granici itd?
  • Olga

    23.10.2021 18:52
    Ricard Gir, umesto sto se mesa u unutrasnje stvari Italije, mogao je da tih 150 migranata smesti na svoju luksuznu jahtu i odvede ih u svoju kucu! Ups, Amerika nije Italija, da je pokusao da ih tamo iskrca bez pasosa, bio bi uhapsen zajedno sa migrantima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin